A szusi alapanyagául szolgáló hal darabjáért a kereskedők akár tízezer dollárt is hajlandóak kifizetni. Az USA legrégibb halásztelepülései közé tartozó massachusetts-i Gloucester speciális helyzetben van: az Atlanti-óceán kékúszójú tonhalakban egyik leggazdagabb részének kapujában fekszik. Ami azért jön jól igazán, mert a tradicionális japán ételkülönlegesség fő alapanyaga. De veszélyben lehet a szusi. Egy 2011-es tanulmány szerint ugyanis 1950 óta hetvenöt százalékkal csökkent halállomány.

natgeo_tongalcsatak.jpg

"Városbéli puhányok nyavalyások..."

A haszonért keményen meg kell dolgozniuk a gloucesteri tengeri horgászoknak. Nem hálóval nyomják. Egy ilyen három-négymázsás hal hajóba való behúzása némi szakértelmet és tapasztalatot azért kíván, ugyanakkor kihalás szélén lévő kékúszójú tonhalak halászatát szigorú szabályok és kvóták korlátozzák. Vannak érdekek, ellenérdekek, ahogyan az lenni szokott. Ki az erősebb? Melyik a fontosabb? Azoké a halászoké, akiknek az egyetlen bevételi forrását a tenger jelenti, vagy azé a – a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján szereplő – fajé, melynek egyedszáma az észak-atlanti régióban durván csökkent?

Nem snecire mennek...

A National Geographic hétfő esténként látható sorozata a halászok napi küzdelmeit mutatja be reality show-szerűen. Azért ebben a reality-ben a főszerepet nem VV „Ikuharcos” Cristofel játssza, és nem Stóhl Buci zárja le a szavazást.

Ha tetszett a cikk, tessék lájkolni a Facebook oldalunkat!

Fotó: NatGeo

Szerző: Mediafika  2012.09.24. 13:00 Szólj hozzá!

Címkék: tévé doku natgeo állatok

A bejegyzés trackback címe:

https://mediafika.blog.hu/api/trackback/id/tr844799402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása