Hogy ki készít jobb hamburgert, Jamie Oliver vagy a McDonald’s, tulajdonképpen mindegy, – mi még most is csak a csalamádés burger ízért érezzük a szánkban, a Moszkván, az óra alatt.  Az elmúlt napokban a Facebook attól volt hangos, hogy a sztárséf, vagy ki, lenyomta a Mekit, bebizonyította, hogy a McDonald’s hamburger emberi fogyasztásra alkalmatlan”. Csak az a baj, hogy a hír kamu. Ennek ellenére egy csomó blog, híroldal is átvette, többek közt az estihirlap.hu is. Elég beszédes: egy ősi kajákat házhoz szállító cég Facebook oldalán mintegy 4000 lájkolták és 16.000 megosztották. Így terjed a hülyeség, egy (sok száz) felelőtlen újraközlés nyomán.

jamie_post.JPG

A hír szerint marhahús használhatatlan részeit ammónium-hidroxidban áztatják, amely feloldja az ehetetlen részeket, és egységes péppé változtatja azokat. Ez a valami viszont emberi fogyasztásra alkalmatlan, aztán ráadásul állítólag a  McDonald’s végül bejelentette, hogy megváltoztatja a receptet.

Ha nem is sokan, azért van aki utánajárt a dolognak. Hogy hogyan született e kamuhír, a dívány írta meg. „Rossz hírünk van a Jamie iránt lelkesedőknek, és a Meki elszánt utálóinak, a hír félig sem új és félig sem igaz. A most magyarul terjedő változat eredetije ezt a cikket követően augusztusban szántotta végig az angol nyelvű internetet, de már az a hír is gyanúsan nélkülözött bármiféle konkrétumot. Úgy tűnik, hogy ez az augusztusi hír részben reciklálta a Daily Mail már akkor is másfél éves cikkét, részben hozzátoldott néhány hangzatos, ám semmivel alá nem támasztott blődséget.”

Szóval tanulság akad, ne fordíts faszságokat, kedves szerző, vagy előtte legalábbis csekkold az eredeti oldalt, hogy az például vajon nem egy hírcsára-szerű megnyilvánulás. Aztán kedves blogolók is utánanézhetnek mint visznek hírként tovább, és nem egy utolsó szempont: egy étterem, illetve kaját házhoszállító cég – amelynél feltehetően fontos a bizalom, hitelesség, mi miből is készül – felelőtlenül ne osztogasson meg valótlan híreket.

Szerző: Mediafika  2013.10.29. 10:15 Szólj hozzá!

Címkék: celeb kommunikáció baki gasztro újságíró közösségi média

A bejegyzés trackback címe:

https://mediafika.blog.hu/api/trackback/id/tr125604369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása