Augusztus 20-án a Puskás Ferenc Stadionban nagy állami ünnepségen köszöntötték londoni magyar olimpikonokat, az érmeseket, pontszerzőket. Az örömbe egy kis üröm vegyült, ugyanis felcsendült az Összetartozunk című Pomázi Zoltán, Vörös Andor, Hováth Attila szerzemény. De átírták, szétbarmolták az egészet. Más volt ugyanis a dal hangszerelése, de ami még ennél is durvább, a szöveget is átírták. Az egyik szerző, Horváth Attila igencsak kiborult, legalábbis Facebook-os bejegyzése szerint.

„Szerzőt, alkotót ennél nagyobb megtiszteltetés nemigen érhet. (Mármint hogy ilyen környezetben elhangzik szerzeménye.) Magam is így érezném, ha nem úgy történt volna, ahogy. Mert ami történt, az több síkon is - egyszerűen nem tudok megfelelőbb szót - gyalázat! Magát az előadást nem minősíteném... Abba se nagyon mennék bele, hogyan és miért úgy hangszerelték át a dalt - mert kis jóindulattal még ezt is tekinthetjük ízlés kérdésének. Azt viszont már az ízléstelenség kifejezés sem fedi pontosan, amit a dalszöveggel műveltek. Egész sorokat önkényesen kivettek belőle, helyükre beleírtak más, sokszor értelmetlen sorokat. Egyes mondatok értelmét nem pusztán megváltoztatták, hanem az eredeti jelentésüknek éppen az ellenkezőjére fordították.

Szoborgyalázásnak hívjuk, ha valaki bemocskol egy szobrot. Vandalizmusnak, ha valaki megrongál egy festményt. Ilyeneket vagy egy őrült tesz, vagy valakik nagyon is tudatosan így akarnak valamilyen üzenetet közvetíteni.

Arról most nem beszélek, hogy szándékosan és tudatosan páros lábbal taposnak szerzői jogokon - mert ez a dolog jogi része. Hogy az alkotók érdemelnek-e annyi minimális tiszteletet, hogy tudjanak róla, mi történik az alkotásukkal, az erkölcsi-emberi kérdés - illetve tisztességes helyeken nem is kérdés.

De maga az alkotás - legyen az bármi - az szent. Azt tessék békén hagyni úgy, ahogy az van, ahogy az alkotók megfestették, megformázták, megírták!

Még egyszer mondom, bárki is tette, gyalázat, ami történt. És a leghatározottabban, a lehető leghangosabban, a lehető legnagyobb nyilvánosság előtt tiltakozom ellene!”

Hogy miért kellett átírni? És kinek a megrendelésére? És hogy ez talán már tényleg csak jogi kategória? Vagy kicsit több? A mű itt megtekinthető, a 32. perctől élvezhető. (Valami miatt nekünk nem sikerült beágyazni.) Tóth Gabi és Gáspár Laci előadásában.

Ha tetszett a cikk, tessék lájkolni a Facebook oldalunkat! És tessék szavazni a Médiafikára a Goldenblog versenyben!

Szerző: Mediafika  2012.08.24. 21:30 9 komment · 1 trackback

Címkék: zene sport celeb

A bejegyzés trackback címe:

https://mediafika.blog.hu/api/trackback/id/tr274730242

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nyálgépekkel támad a nemzeti egység frontján az Orbán-kormány 2012.08.25. 09:28:17

Kiöregedett haknicelebek dalolják a Határtalan Dal című borzalmat, amelyre a szakrális nemzeti rock műfajának népszerűsítése, a nemzeti érzelmek erősítése és a magyari népek boldogítása céljából szervezett ország-, sőt, világjáró turnét a Made In Word ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

whowanttoliveforever 2012.08.25. 00:51:10

@bruttó tömeg: tök mindegy, hogy szerinted jobb lett vagy rosszabb, Attilának maximálisan igaza van...

lobster thermidor 2012.08.25. 08:44:56

Mi itt a meglepő?
Nem ez az első dolog amit átírnak.
Bár ez is ocsmány dolog, de nekem az Alkotmány, vagy a munka törvénykönyvének az átírása egy kicsit jobban fáj, mint egy dalszöveg "megbuherálása".

Amikor ezek az "apróságok" történtek, nem láttam Horváth Attilát a tiltakozók soraiban.

Leonard Zelig 2012.08.25. 09:16:53

Petőfit is átírták, József Attila sorát meg átírva lenyúlták. Jó, hogy Horváth Attila meg Piramis meg Balázs Fecó, de azért mégsem egy kategória...

No_Fidesz_No_Problem 2012.08.25. 09:29:53

Az lehet, hogy mi összetartozunk, de az biztos, hogy Orbán meg a sleppje NEM tartoznak közénk.

No_Fidesz_No_Problem 2012.08.25. 09:36:58

@Leonard Zelig:

Petőfit nem "átírták", hanem cenzúrázták 2011 március 15-én az állami megemlékezésre, amikor Orbán 500 fizetett statiszta kölyköt állított maga elé golyófogónak a Nemzeti Múzeum lépcsőjére.

Öt versszakot kihagytak a 15-dik március című Petőfi-versből, a 12 pontot meg fel se olvasták, kínos lett volna a kormányra nézve.

Leonard Zelig 2012.08.25. 10:12:33

@No_Fidesz_No_Problem: Ez is igaz, kamu minden ilyen összetartozásos cucc, kb. négy-öt generációig fennmarad a megosztottság. Hogy ki kezdte? Nos, tkp. már ez is a megosztottság alapja. A magunkfajta szerint az Orbán kezdte, mondjuk a TF-en. A magukfajta szerint meg a Gyurcsány. Ennyi.

lobster thermidor 2012.08.25. 10:30:00

@Leonard Zelig:

A dalszövegíró nyugodtan reklamálhatna a barátainál, hiszen szinte csak virtigli orbánhívő zenésszel dolgozik együtt.
Talán a Balázs Fecó, vagy a Keresztes Ildikó szólhatna az érdekében néhány jó szót...

https://www.facebook.com/#!/attila.horvath.315428

kicsibuta 2012.08.25. 13:53:42

És még a címét is átírták: Összatartozunk. :D
süti beállítások módosítása