Kissé ugyan csúszik az M3 rajtja – a jelenlegi dátum december 20. –, azonban csak január 5-ig lesz ingyen fogható a szerződött kábelszolgáltatóknál, utána már kódolt a sugárzás. Kérdés: a közszolgálati média, amely közpénzből működik, jogosan „ad el” pénzért tartalmat azoknak, a nézőknek, igen, akik fenntartják?

m3_gundi.jpg1. Közszolgálati csatorna már akad néhány, M1, M2, Duna, Duna World, a MR adói (Kossuth, Petőfi, Bartók, Nemzetiségi adások, Dankó). Így talán joggal mondható, hogy hírek, kultúra, szórakoztatás terén bőven akad kínálat. Ezért ha csinálunk egy fizetős csatornát, csináljunk, de most már ne szegény adófizetők pénzét herdáljuk csak elfelé, hanem némi bevételünk is legyen belőle. A tartalom pedig nagy részben rendelkezésre is áll a Ki mit tud?-tól a Zenebutikon át a Játék határon nélkülig, a Családi körtől, Hofin át a Cimboráig, sorozatokon, sporteseményeken, tévé- és játékfilmeken ívelve szépen, körbe-körbe a retro, a nosztalgia jegyében. A tervek szerint az M3 önfenntartó, piaci alapon működne, nem használva MTVA költségvetéséből külön forrásokat. Szóval, összeállítjuk a műsort, fizetjük a jogdíjakat, szolgáltatjuk a tartalmat, veszünk hozzá külföldi klasszikus sorozatokat (Nők a pult mögött, Kórház a város szélén), miért is lenne baj, ha idővel ez kódoltan menne ki, magasabb előfizetői csomagban, plusz pénzért?

2. Másfelől mondhatjuk azt is, a tartalmak nagy része már elkészült, leforgott, megvették anno, közpénzből, akkor azt mi a vérért kellene-lehetne-szabadna a drága adófizetőknek újra pénzért kínálni? Az index bugyuta mondata azért elég sántít:

„…egy fillért sem kell költeniük tartalom-előállításra, csak le kell menni néhány Karády-filmért az archívumba, viszont az m3 a Filmmúzeum megszűnte után akár még a közmédia presztízsének és nézettségének növelésére is alkalmas lehet…”

 Erre egyébként az M3 a Facebook oldalán már válaszolt is:

„Nagyon örülünk a csatornáról megjelent sajtó híreknek, amik mind segítenek az érdeklődést felkelteni, de itt szeretnénk megjegyezni, hogy nagyon komoly hozzá nem értést feltételez az újságírótól az alábbi kijelentés: "...egy fillért sem kell költeniük tartalom-előállításra, csak le kell menni néhány Karády-filmért az archívumba".

 Nagyon komoly összegeket kell jogdíjra fizetnie egy televíziós csatornának minimum öt különböző közös jogkezelő szervezet felé, ha televíziós sugárzásban mutat műsorokat és a saját gyártású műsorok jogdíjai sokszor többe kerülnek, mint egy külföldi tartalom megvásárlása.

 Elmondanám azt is, hogy a magyar műsorok után a magyar szerzők kapnak majd jogdíjat, ezzel remélhetőleg nagy örömet okozva sok-sok magyar művésznek.

 Természetesen abba sem gondolt bele, hogy a keresett Karády film esetleg filmszalagon vagy collon van, amit hiába viszünk föl az adáslebonyolításra, azt nehezen fogja lejátszani a szerver.”

Szóval ingyen nem készül semmi, pl. a magyar játékfilmeket is támogatják, ha éppen készül, közpénzből, a moziban mégsem lehet ingyen megnézni a nagyszerű alkotásokat.

Na akkor?

 

Fotó: M3/Facebook

Szerző: Mediafika  2013.11.13. 12:30 Szólj hozzá!

Címkék: média kommunikáció hír m3 újságíró közmédia köztévé

A bejegyzés trackback címe:

https://mediafika.blog.hu/api/trackback/id/tr675631336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása