A Berlinben díjazott mozit cigányok és nácik – és „magyarok” – egyaránt megnézhetik a hazai mozikban. Ha nem is sokban. Habár feltehetőleg, ahol éppen a film is forgott, túl sok pláza nincs. De kis, lepukkant művész mozi se, ahol műanyag pohárba adják a hígítós narancsot. Meg hatvanért a ropit. A nácik meg úgysem járnak moziba. 

„Csóró vagyok, árva vagyok, vak vagyok, süket vagyok, szegény vagyok, néger vagyok, zsidó vagyok, cigány vagyok.” És rettegek.

Szép magyar történet kerekedett Fliegauf Bence Csak a szél című filmjéből. Nagy nehezen elkészült, és kijutott a Berlini Filmfesztiválra. Aztán egy bizonyos sajtótájékoztatón egy túlbuzgó, munkáját féltő, próbaidőn lévő minisztériumi alkalmazott plusz, kiegészítő anyagot osztogatott a meglepett nemzetközi sajtónak, hogy ez igazából nem is az, ami, itt annyira nem is, csak egy kicsit, és máshol egyébként még jobban. Meg leírták, hogy ez fikció. Köszi. Egyébként a film végén nem mindig hal meg a rossz, és igazából Frakk sem létezik. De azért harapni tud.  

csakaszel1.jpg De végre itt a film. Félelem és reszketés minden pillanata. Pedig az első 80 percben nem üt senki senkit, se cigány cigányt, se náci cigányt, se cigány nácit, se rendőr cigányt, pláne nem nácit. Nyomortanya, világvége, putri. Valami meló akad, némi segítség is. Az iskolába eljutó lány szemlesütve, él, fél. De a bajba jutottnak ő sem segít. A környéket igyekszik őrizni a cigányokkal megerősített polgárőrség. Valakik ugyanis több családot megöltek, megerőszakoltak. A kiscsávó bolyong, fél. Egy külön kis menedéket épít, ha újra eljönnének. Csak a szél fúj. Meg a fekete kocsi motorja búg fel.

Nem egy vérfarkasos zombi film, mégis minden egyes kockája paráztató. Szűk képkivágásokkal, szinte csak az arcokat látni, a körülöttük lévő környezetet nem - mindegy egyes pillanatban azon filózol: mi lehet a „képen” túl. A gyerek arcok alig árulnak el valamit, mégis ott a rettegés: „Mikor jönnek el értem ezek az állatok?” Nem csupán cigánygyilkosságokról van itt szó: a rettegésről, a kiszolgáltatottságról, a tehetetlenségről.

Lehet cigányozni, nácizni. És azért közben azt is megkérdezni drága politikus elvtársaktól: a nagy rendszerváltás óta, mi történt cigány-kérdés ügyben? Volt ezernyi program, civil, álcivil kezdeményezés, támogatás, ilyen-olyan pályázat, nemzetközi della… ki börtönbe került, kit csupán a cigány önkormányzatok élére nem választottak újjá, ki olykor ott feszített Orbán vagy éppen Gyurcsány mellett. Mikor hol. Csak idelent, odalent nem történet semmi.

Csak a szél fújt, egyre rémisztőbben. És tessék, lassan itt a vihar.

Szerző: Mediafika  2012.04.05. 15:59 31 komment · 2 trackback

Címkék: film mozi politikus fliegauf

A bejegyzés trackback címe:

https://mediafika.blog.hu/api/trackback/id/tr264365724

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner.Film blogajánló 2012.04.16. 00:33:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner.Film blogajánlójában.

Trackback: Groó Diana, Fabricius, Fliegauf és a kortárs filmművészet 2012.04.06. 15:03:07

Groó Diana 1973-ban Budapesten született, a Kazinczy utca környékén nőtt fel. Filmjeiben rendszeresen megjelenik a közép-európai zsidóság, mint téma. Származását élete fontos momentumának vallja. „A zsidóság – életem része; a származásom mi...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Pink2 2012.04.05. 17:06:10

Vállalom hogy bunkó vagyok, de nekem ennyi elég is a filmből, hogy itt elolvastam a sztorit. Előre látom hogy 20 perc után megőrülnék attól, hogy semmi nem történik, csak "néznek" az "arcok".

Serrin 2012.04.05. 17:19:20

Valószínű ismét egy hazug film, amiben minden magyar náci, minden cigány meg kizárólag áldozat. Csak így tovább...

Anti Anyag (törölt) 2012.04.05. 17:24:42

Fligeaufról (és társairól) kellene egy őszinte film.

Szvsz., ők is szórólapokat osztogatnának.

tommybravo 2012.04.05. 17:26:51

@Serrin: Könyörgöm, nézd meg legalább te!

egyatlagosfelhasznalo 2012.04.05. 17:29:28

Na már meg is jelentek a fasisztanácigecimagyarok, és már megín szégíny ártatlan romákokat báncsák...

bőrmók 2012.04.05. 17:30:12

@Serrin: egészen biztosan minden magyar náci benne. Te pöcs

andrewandras 2012.04.05. 18:02:35

Mennyit kaphat egy ilyen cikk írásáért egy gerinctelen,seggnyaló gazember ? Miért filmen nézed ? Költözz közéjük, ha annyira szereted őket.

Deutsche Gabbana 2012.04.05. 18:03:27

@Serrin: vedd már le a szemellenzőt, ezért tartunk itt

punciuspilatus 2012.04.05. 18:05:28

@andrewandras: "a nagy rendszerváltás óta, mi történt cigány-kérdés ügyben? Volt ezernyi program, civil, álcivil kezdeményezés, támogatás, ilyen-olyan pályázat, nemzetközi della… ki börtönbe került, kit csupán a cigány önkormányzatok élére nem választottak újjá, ki olykor ott feszített Orbán vagy éppen Gyurcsány mellett. Mikor hol. Csak idelent, odalent nem történet semmi."

ezzel mi a bajod, te faszparaszt?

Rézvirág 2012.04.05. 18:14:41

Idén másodszor törtek be hozzánk. Úgy, hogy itthon voltunk. Először még csak a kaput zártam, a ház ajtaját nem, elvégre itthon voltam. Két kicsi gyerekkel, a harmadikkal a hasamban. Elvitte a táskámat. Azóta az ajtót is zárom. Egyik este itthon volt a férjem is, akkor jöttek be, a férjem majdnem elkapta, de a szemétje úgy ugrott át a kapun, mint egy akrobata. Hívtuk a rendőrséget, felvették a jegyzőkönyveket, téma lezárva. Az ablakok alatt végig ott a lábnyoma, ott leskelődött... a hideg kiráz...Betonkerítést csináltatunk, szögesdróttal a tetején, és vettünk egy kutyát is. De félek. Félek hazajönni, hogy kire nyitom rá az ajtót, magamra zárom az ajtót, akkor is, ha itthon vagyok. Félek kinézni a saját ablakunkon a saját kertünkbe, mert bármikor benézhet rajta valaki. A férjem késő estig dolgozik. Egyedül vagyok itthon 3 kicsi gyerekkel... Miért nem látja ez a sok hülye libsi, hogy ki ki kell mondani végre mondani a kimondhatatlant? Hogy bizonyos csoportok mássága nem a bőrszínükben, hanem a bűnözési statisztikákban keresendő? (költői kérdés volt...:-/)
A vihar jön. Vagy így, vagy úgy, de jön. Az ilyen filmek azonban csak olajat öntenek a tűzre. A píszendláv lelkű, mentsükmegapandákat bölcsészlányok lehet, hogy sóhajtoznak majd rajta, hogy ó, milyen gonoszak is az emberek... de csak addig, míg egyszer a valódi gonosz be nem néz az ablakukon.

nem várt fordulat 2012.04.05. 18:15:23

nem lassan itt a vihar, itt van.

jelenleg az 5éves, vagy azon aluli magyarok között minden 5-ik cigány.

ezzel kezdjünk valamit, mert 20 év hamar eltelik.

nem várt fordulat 2012.04.05. 18:19:28

@Rézvirág: engem meg amsterdamban kést szorított a nyakamhoz két feka heroinista junkie. akkor most az összes fekát haláltáborba, meg van niggerbűnözés?

megértem, hogy félsz, de számomra ez kirminilogóia kategória, nem szociológiai.

2012.04.05. 18:19:35

Nézzétek is csak meg ezt az abszolút hiteles, minden kockájában színigaz filmművészeti csodát, ti, akik még képesek vagytok ebben a százfelől a nép arcába tolt szektás agymosásban hinni, mind a 200-an, s mondjátok is utána, mind, kézenfogva, szépen együtt: "rohadtrasszernácimagyarok" :)

Anti Anyag (törölt) 2012.04.05. 18:52:40

@Rézvirág: Fligeauf majd megfilmesít, amint terror alatt tartod a cigányokat kőkerítéssel, szögesdróttal.

Bentről filmezi a kint álló cigányt, a sztori szerint azonban az egy munkatábor részlete, a cigány bent van.

Anti Anyag (törölt) 2012.04.05. 18:54:43

@karacsi_maci:

"megértem, hogy félsz, de számomra ez kirminilogóia kategória, nem szociológiai. "

Az keményen szociológiai kategória, ugyanis a két kategória nem párhuzamos, hanem egyikből "jön" a másik.

Nem tűnt fel, hogy pld. a Rózsadombon nincs "saját" környezetből betörés?

Kopi3.14 2012.04.05. 19:01:32

@Anti Anyag: Nem jön egyik a másikból egymás mellett, párhuzamosan létezö gondok. Van, aki nem bünözik, a szociológiai problémát mégis megszenvedi mindenféle módon.

Hunor Levente 2012.04.05. 19:12:12

@karacsi_maci: A tényekhez közöd nincs. A lakosságnak csak pár százaléka cigány.
www.wolframalpha.com/input/?i=hungary

gogo boly 2012.04.05. 19:20:00

És azért közben azt is megkérdezném drága politikus elvtársuraktol a nagy rendszerváltás óta, mi történt azon kivűl hogy eladták az Országot es TELE TŐMTÉTEK a zsebeiteket?????????????!!!!!!!!!!!!!!!! MOCSKOK. A huszonkettő évről beszélek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

kifordított nagyanyó 2012.04.05. 19:23:54

@karacsi_maci: Faszt az összes.De aki kétszer kirabol hagy ne szeressem már!

Mediafika 2012.04.05. 20:00:18

Valamelyest azért próbáljatok meg kultúráltak maradni. Thanx.

nem várt fordulat 2012.04.06. 11:33:13

@Anti Anyag: megalol. persze, hogy rózsadombon nincs betörés. fizetnek bőven eleget, hogy saját beton útjuk, rendőrségi jelenlétük, riasztójuk, védelmük legyen. de azért ne ringasd magad abba az illuzióba, hogy rózsadombon egytől egyig makulátlan, saját erőből vállalkozásból felküzdött emberek laknak.

tessék, pl. tasnádi is ott lakik amikor nincs börtönben.

ők is lopnak, csak ők a mi pénzünket, nagy tételben.

nem várt fordulat 2012.04.06. 11:35:19

@Hunor Levente: neked meg a szövegértelmezéshez.

5 év, és az alatti gyerekekről beszéltem.
vajon ők minek valloták magukat a népszámláláson?

Serrin 2012.04.06. 11:40:13

@Deutsche Gabbana: A szemellenzőt levettem, mert aki lakott a Szabolcs utcában lakott, az ismeri a valódi helyzetet. (XIII. ker, ebbe az utcába taxis nem jön be és pizzát sem szállítanak valamiért, de a kocsma a kisebbségiekkel reggel hétkor tömve van, az utcában "bandáznak" állandóan, stb.)

Elfogadom, hogy nem minden cigány bűnöző. Azért kívánom a film rendezőjének, hogy költözzön ki egy zsákfaluba, vagy Pesten a Szabolcs utcába, vagy csak a dzsumbujba. (IX. kerület hirhedt része.) Utána a "helyi lakókról" készítsen dokumentumfilmet, ne ilyen hamis képet sugározzon.

Hozzáteszem, a gyilkosáág az gyilkosság, de most nem erről van szó. A bűnösöket ítéljék el (ha még nem tették meg), de a tolvajokat sem kíméljék.
Lásd ezt a hozzászólást: Rézvirág 2012.04.05. 18:14:41

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.04.06. 15:03:56

@tommybravo: „A mindennapi megaláztatásokat ugyan jól mutatja be a film, cserébe gyakorlatilag nincs benne egyetlen szimpatikus magyar (avagy nemcigány) szereplő sem."

plankó gergő, index.
film.mandiner.hu/cikk/20120406_planko_gergo_faj_amikor_lonek

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.04.06. 15:04:35

@dr. bőrmók: „A mindennapi megaláztatásokat ugyan jól mutatja be a film, cserébe gyakorlatilag nincs benne egyetlen szimpatikus magyar (avagy nemcigány) szereplő sem."

plankó gergő, index.
film.mandiner.hu/cikk/20120406_planko_gergo_faj_amikor_lonek

bőrmók 2012.04.07. 12:40:28

@tesz-vesz: Tegnap megnéztem, és van benne. Bocs :)

andrewandras 2012.04.07. 16:44:08

@punciuspilatus:
„Mikor jönnek el értem ezek az állatok?” Nem csupán cigánygyilkosságokról van itt szó: a rettegésről, a kiszolgáltatottságról, a tehetetlenségről.
Ezzel van bajom, te hülye sejthalmaz.
A magyarok rettegéséről a sok betörő, rablógyilkos miatt nem készül film. Persze azzal nyerni sem lehetne.
A faszparaszt pedig az volt aki anyádnak benyomta és létrehozta a te agyatlan lényedet !!

Fracas 2012.04.11. 21:56:44

Nem vagyok cigány, viszont sok cigánnyal vagyok kapcsolatban a munkám miatt. Hosszú évek óta. Nem gyűlölködni kellene, hanem közeledni egymáshoz.
És nem hiszem, hogy bárkit vigasztal, ha nem cigány, hanem más tör be hozzá, tényleg, komolyan, akihez nem cigány tört be, az mért nem fröcsög itt, hogy le a bűnöző magyarokkal? A bűnözőt kell üldözni és a bűnt,nem egy csoportot.
Egyébként csöndesen megjegyzem, hogy ha az itt uszító lényeknek a gyereke éhezne, akkor nagy ár lenne-e a betörés vagy a lopás, hogy enni adjanak neki. Javaslok egy kísérletet: munkakeresőként hívjanak fel cégeket, és mutatkozzanak be jellegzetes cigány néven. Kíváncsi vagyok, hány helyre fogják őket behívni.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.04.12. 22:29:45

@dr. bőrmók: beszéld meg plankó gergő, indexszel. ő csak egyről beszél amúgy, de te szerintem amúgy is retardált vagy.
biztos cigány is.
szégyen

Drahmathon 2012.06.12. 23:04:37

Hmmm... A magyarokról mikor készül végre film? Arról, ahogy a magyarokat irtották, egész falvakat pusztítottak el a románok, szlovákok, szerbek, illetve még napjainkban is erősen üldözik az említett népek a magyarokat. Vagy arról, hogy az a bizonyos cigány kisebbség jelentős része nem akar dolgozni, mert egyszerűbb a segélyekből élni, és büntetlenül megtehet bármit, amire végeláthatatlan példa van, és tömegestől körbeveszik az embert, és agyon verik, de akár meg is ölhetik. Nah, meg ha annyira ártatlanok a cigányok, akkor miért utasítják ki egyik ország után a másikból, miért róluk hallani a külföldi sajtóban is, Nagy-Britannia, Kanada, csak, hogy a mostaniakat említsem. Nem is részletezem, mert biztos mindenki hallott, olvasott arról a magyarországi cigány bűnhálózatról, ami külföldön van.
Persze, a cigányok között is van kivétel, csak az a baj, hogy kevés. Kevesen akarnak tanulni és dolgozni, nagyon kevesen...
süti beállítások módosítása