Már lehet szavazni a Goldenblog jelöltjeire, van szakmai zsűri is, de közönségszavazás is. Ugyebár kilenc kategória akad, mindegyikben két díjat osztanak ki, egy közönség- és egy szakmai-díjat. Jó kis verseny ez, de ugyebár a HVG csoport gyermeke, így politikailag nem lehet független. Vajon nagyobb eséllyel indul egy Orbánt fikázó blog, mint egy Navracsics-rajongói oldal? „Nem. Egyáltalán nem. Itt mindenki egyenlő.” Nehéz elhinni, de jó lenne.

goldenblog_head_k.jpg

Könnyű erre azt válaszolni, hogy igen, itt mindenki egyenlő eséllyel indul, az írásokból előbukkanó politikai vélemény ellenére. Itt kérem demokrácia, van, a legjobb nyer, és kész. Csak a stílus számít, a hírérzékenység, esetleg a gyorsaság, grafikák, humor, interaktivitás, itakdalse. Kemény, megmondó blogok nyilván más kategóriába esnek, ahogyan mondjuk például a gasztro blogok is. (Habár azért csak lehet készíteni „Nép-nemzeti csirkepaprikást Semjén-módra” vagy „Mesterházi kedvence a választások alatt” vagy éppen „Ebbe a Kövér bajsza is szívesen belelógna” elnevezésű finomságokat.)

Más. Nyerhet egy olyan blog, amit alig olvasnak? Hiszen látogatottságától függetlenül lehet még szép, érdekes, fontos, esetleg valami olyan maradandó értéket képviselő – ha egyáltalán van ilyen a blogsztatoszférában –, amelyről esetleg csak jóval később derül ki, hogy ez tényleg király. Maradandó. Van Gogh napjainkban nem a fülét, inkább egerét vágta volna le, vagy okostelefonját nyisszantotta volna ketté.

És ha már látogatottság… Igencsak nagyban függ ez attól, hogy esetleg milyen fórumokon ajánlják mások, lapok, híroldalak, akármik az adott blogot. Csak egy példa, hiszen ezt ismerjük valamelyest jobban (na jó, meg néha a mandiner.hu-t, olykor a fórumok, Facebook jótékony hatását). Az index.hu blogketrecébe kikerülő blogok (legalábbis, a legfelsőbb szinteken, legfelső részben, amelyre a legtöbben kattintanak…), többnyire politikailag erősen átitatottak. Persze akadnak kivételek. És – talán nem árulunk el nagy titkot – nem jobbos, konzervatív cuccok ezek. Ha egy blog kikerül ide – nyilván témától függően, akár órákra, egy hosszú hétvégére – ezres, tíz-húszezres látogatottságot eredményez, kommentek tucatjaival, százaival.

Szóval, mi számít? A kérdés költői is talán, de a válasz szeptember közepén meglesz. Persze ezt a sok okosságot, igen, csak azért írtuk le, mert mi is neveztünk. Nyaltunk egyet jobbra, kacsintottunk egyet balra.

Na, de most tényleg, mi számít egy blognál? Mitől függ, hogy melyiket olvassa? Mi a legfontosabb? Stílus? Politikai beállítottság? Korrektség? Humor? Érdekes témafelvetés? Szavazni itt lehet, a szavazók közt semmit sem sorsolunk ki.

Fotó: goldenblog.hu

Szerző: Mediafika  2012.08.21. 12:30 Szólj hozzá!

Címkék: hír goldenblog

A bejegyzés trackback címe:

https://mediafika.blog.hu/api/trackback/id/tr504723028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása