Sokak fülében ottan cseng: „Indulj el, egy úton, én is egy másikon…” Baktattak, kerestek, kutattak, bemutattak, a Magyar Televízió meg vagy ezerszer leadta. Szerencsére. Rockenbauer Pál és csapata 1979 nyarán indult neki az Országos Kéktúra megtételének, annak akkori keleti végpontjából, a Nagy-Milictől. Bayer Zsolti is nagyon szerette. Ezért egy kicsit később Másfélmillió lépés Magyarországon - 32 év múlva címmel el is készítette 35 milliós NKA-s támogatással a klasszikus sorozat remakjét. Az első részben Zsidó-rétre is ellátogatott.

masfelmilla.jpgMiképpen az a Magyar Televízió rövid kis ismertetőjéből is megtudhatjuk, „az akkor még kamasz fiúra, Bayer Zsoltra nagy hatással volt a Másfélmillió lépés Magyarországon című sorozat. 32 évvel később, 2011-ben társaival úgy döntöttek, hogy Rockenbauerék nyomdokain haladva újra végigjárják ugyanazt az utat, felkeresik ugyanazokat a helyeket. Vajon mi minden változott bő három évtized alatt?” Hát, azt az elkövetkezendő napokban, hetekben megtudjuk hétköznap esténként az m1 jóvoltából.

Az első részben a forgatócsoport Nagy-Milic - Füzér - Füzérkomlós - Kishuta - Nagyhuta, Vágáshuta - Sátoraljaújhely, Cirkáló tanya - Makkoshotyka - Zsidórét - István-kúti erdészház - Pengő kő - Regéc - Várhegy, Mogyoróska - Arka patak völgye - Arka - Boldogkőváralja – Hernádcéce érintésével koptatják a bakancsot.

A sorozatra – illetve egy Lengyelországról szóló tévés munkára – Bayer Zsolt 35 milliót kapott a Nemzeti Kulturális Alaptól. Mint azt tavaly májusban az index.hu megírta: „A Nemzeti Kulturális Alap miniszteri támogatásával forgatja újra Rockenbauer Pál legendás ismeretterjesztő sorozatát, a Másfélmillió lépés Magyarországont Bayer Zsolt, az Echo Tv műsorvezetője és a Magyar Hírlap publicistája. A szakma furcsállja a 35 millió forintos támogatást, mivel az NKA elhalasztotta a költségvetési zárolások miatt az ismeretterjesztő filmekre kiírt pályázatokat.” A cikkből kiderül, sokak szerint kevés ez a pénz egy igényes sorozatra, mások szerint Fideszesként könnyű volt pénzhez jutni.

(Azt már csak zárójelben tesszük hozzá, plusz fikázásként, hogy a "másfélmilliót" különírjuk. De már az eredetiben is helytelenül szerepelt...)

Hogy Zsoltiék beszélnek e csúnyán a sorozatban, nem tudjuk, de "húbazmegelés" azért volt a klasszikus, eredeti változatban. Kár lenne kihagyni, íme a bizonyíték.

Szerző: Mediafika  2012.07.08. 22:00 1 komment

Címkék: politika sorozat tévé m1 természet

A bejegyzés trackback címe:

https://mediafika.blog.hu/api/trackback/id/tr374636743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szajci 2012.07.10. 06:05:05

ne nézze meg ezt senki, ez egy förmedvény. Rockenbauer Pál forog a sírjában.

Ez nem ismeretterjesztő film, hanem egy átpolitizált Bayer-film. Szegyellje magát ez az ürge!
süti beállítások módosítása