Gusztáv, az 1979-es Lúdas Matyi, Pom Pom, és persze Vuk, A nagy ho-ho-horgász, Szaffi, Az erdő kapitánya alkotója, kitalálója 1927. június 20-án született, azaz ma lenne 85 esztendős.

Részlet Szalay Péter dokumentumfilmjéből

„Munkatársa és barátja Nepp József egy interjúban – nem bántó szándékkal – azt mondta, hogy az animációs munkához nagy adag infantilizmus kell, s ebben Dargay Attila volt a legjobb. Én pedig azt hiszem, ez a Dargay-siker egyik titka. A másik, hogy Dargay egész életében megszállottan dolgozott. Már a tervidőszakban annyit, hogy ha mondjuk napi húsz rajz volt az előírás, ő százat csinált. Nem esett nehezére, könnyedén dolgozott, s ebben benne volt, hogy megszállottan kereste, mi felel meg, mi tetszik leginkább a közönségnek. Nem kísérletező művészalkat volt, inkább a szórakoztató, de hozzáteszem, az igényesen, ízlésesen szórakoztató, aki a legjobb mesterségbeli tudását próbálta összehozni a közönség igényével. Nemcsak tervezett, nagyon sokat animált is. Munkáinak a kényesebb részeit nem bízta másra, megcsinálta maga” – nyilatkozta alkotótársa, felesége, Henrik Irén a Filmkultúrának 2006-ban, három évvel Dargay Attila halála előtt.

Az évforduló megünnepléseképpen az Uránia Nemzeti Filmszínház június 20-24 között Dargay Attila filmjeiből mutat be válogatást. Gusztáv sorozat epizódjai mellett olyan ritkán látott alkotások is megtekinthetők, mint a klasszikus meséket kifigurázó Variációk egy sárkányra vagy Dargay legelső rajzfilmje, az 1959-es Ne hagyd magad emberke!, de nem hiányoznak ez egész estés animációk sem. Szalay Péter dokumentumfilmet készített az alkotóról, a mű szintén látható az Urániában.

És ne felejtsétek: "Kemény a gege feje nagyon!"

Szerző: Mediafika  2012.06.20. 10:30 Szólj hozzá!

Címkék: film mozi hír animáció

A bejegyzés trackback címe:

https://mediafika.blog.hu/api/trackback/id/tr234599959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása