Egy hetven év körüli idős férfit vertek meg származása miatt pénteken a belvárosban, adta hírül kedden az RTL Klub híradója. „A 70 év körüli idős férfiba belekötöttek, a földre lökték, és az arcát ököllel ütötték. Azt mondták neki, azért bántják, mert zsidó.” A riportban egy férfit mutattak, illetve nem, arcát, hangját ugyanis nem adta a beszámolóhoz. Helyette Fröchlich Róbert számolt be az eseményekről. A főrabbi elmesélte, miképpen, hogyan támadtak a férfira. Mint arról az Index is beszámolt, azért akadt némi pontatlanság a riportban.

„Az RTL Klub Híradója június 12-én este számolt be arról a sajnálatos esetről, hogy egy 70 év körüli férfit vallási hovatartozása miatt támadtak meg az utcán. A beszámolóban azonban nem az igazi áldozat jelent meg és a támadás ideje sem volt egyértelmű. A csatorna belső vizsgálatot rendelt el, a riporter már nem az RTL Klub munkatársa” – közölte szerdán a csatorna.

Félreérthetően hangzott el, mikor támadtak meg egy férfit Budapest belvárosában zsidó származása miatt. Meg fiatalabb is volt. Meg nem is akkor volt. A riportban mutatott férfi illusztrációként szerepelt, akár lehetett volna egy papírbábú is, nem ő volt a támadás elszenvedője. Habár a riport erősen azt sugallta. Elég erősen. A készítőjét kirúgták (aka: "közös megegyezéssel távozott a csatornától).

Azért kicsit talán több van e mögött, mint „súlyos szakmai és etikai vétség”. Egy politikailag nem éppen nyugodalmas helyzetben egy ilyen riport igencsak képes rá, hogy tovább erősítse a feszültséget. Hogy miért így készítette el az újságíró a riportot, csak ő tudja. Kértek tőle egy ilyen anyagot? „Te, valami ütős kell.” Valamivel, valakivel mindenképpen illusztrálni kellett a sértetett? Ekkor ki lehetett volna írni, hogy illusztráció… Az előző sajnálatos esetnél a köztársasági elnök is szót emelt.

Továbbá a riportot nem egyedül készítette a riporter, azért akadtak munkatársai is. Továbbá akadt egy szerkesztő is, aki feltehetően végignézte az aznap este műsorba kerülő híreket. Akadt egy műsorvezető, a Híradónak feltehetően volt aznap egy rendezője is. Meg valószínűleg akad arrafelé egy hírigazgató is. Szóval azért néhány ember tudhatott arról, ki is az a képen. Illetve, hogy ki nem.

Akkor egy kirúgással minden ki van pipálva? Sokkal többet vesztett az RTL ezzel a riporttal. A Híradó, amely elvileg tényekről, eseményekről számol be ­– naivan azt képzeljük, akarjuk még mindig képzelni, objektíven, de azért… –, kamuzott. Az RTL hitelessége sérült, erősen, nagyon erősen. Ahogyan az újságíróé is. Aki dolgozzon bárhol: igazából semmi egyebe sincs, mint a hitelessége a nézőkkel, olvasókkal szemben. Egy sajtómunkással kevesebb. De az RTL Híradójának is nehéz lesz újra hitelessé válnia.

Már ha vannak még olyanok, akik ezt elvárják tőle. 

Szerző: Mediafika  2012.06.14. 10:00 Szólj hozzá!

Címkék: kamu rtl hír

A bejegyzés trackback címe:

https://mediafika.blog.hu/api/trackback/id/tr324587497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása