afgan_post.JPGA háború és a rezsim után az afgánok nagy szerencséjére a televízióban már náluk is feltűnhetnek hírnévre igényt tartó tehetségek, érkezik hozzájuk is a pop, meg a rock, meg a nyugat csupa nagyszerű vívmánya. Csak olykor itt komolyabb történetek is akadnak. Mondjuk például nem kiröhögés jár a bénázásét, egy hibáért, nem néhány mém, vagy pár százezres letöltés a Youtube-on.

Az afgánok 2005 óta nézhetik az American Idolt mintájára helyi énekes tehetségkutatót, az Afghan Start, amelyről 2009-ben már készült egy HBO dokumentumfilm. Az Afghan Star négy döntős versenyző történetét állította a középpontba, köztük Setaráét, aki kiszavazása után táncra perdült a színpadon, és a kendőjét leejtve a haját is felfedte a közönség előtt. Ez igencsak kiverte a biztosítékot egyeseknél, az afgán társadalom egy része elítélte tettét, olyanok is akadtak nem kis számban, akik a lány halált kívánták. A filmet a 2009-es Sundance Filmfesztiválon mutatták be, két díjat is kapott.

afgan2.JPG

A dokumentumfilm rendezője, Havana Marking néhány hónappal később visszatért Setarához, hogy felkutassa, mi is történt vele, a film az Elnémított dal: Egy afgán hullócsillag címet kapta, június 7-én este látható először az HBO-n. A 21 éves lány egy ideig Tadzsikisztánban élt önkéntes száműzetésben, majd férjével együtt visszatért Afganisztánba. Az első gyermekét váró Setara állandó fenyegetettségben él, és folyamatosan küzd a társadalmi elvárásokkal és előítéletekkel, miközben popénekesi karrierjét sem szeretné feladni. De aztán gyermeke betegen születik.

Minden megasztárosnak, X-Faktorosnak, csillagszületikesnek egykori sztár-(ön)jelöltnek melegen ajánljuk. Nehéz az élet, bizony, de van ahol tényleg az.

Fotó: HBO

Szerző: Mediafika  2012.06.07. 15:30 5 komment · 1 trackback

Címkék: média zene tévé x faktor

A bejegyzés trackback címe:

https://mediafika.blog.hu/api/trackback/id/tr164571806

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner.Média blogajánló 2012.06.07. 20:45:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner.Média blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2012.06.07. 23:06:44

Az itthoni versenyek után meg büszkék arra a versenyzők, hogy haknisztár lesz belőlük.

NamoN 2012.06.08. 02:08:04

Nem a témát kívánom megszólni, de azért illett volna visszaolvasni, mielőtt lenyomod a mehet gombot. Sok az értelmetlen mondat, tudniillik...

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2012.06.08. 04:08:50

Hajat villantott...
van ahol ennyi is elég már a magömléshez... vagy, hogy halálra jelöljék :(

Kutchek (törölt) 2012.06.08. 09:04:37

Nekik a "szex, drog, rock&roll" életérzésből csak a drogkereskedelem jutott.
De próbálnak változtatni rajta....

mojoking77 2012.06.08. 09:09:31

@Madnezz: Sajnos nehol igen... Amugy csak egy kerdes, minden trollkodast kizarva..Elment kulfoldre. Majd visszament Afganisztanba, ahol mint irtad, az elete veszelyben forog. Most en vagyok hulye, amiert nem ertem, vagy a csaj, amiert visszament. A vilag egyik legalja pocegodrebe. (Felreertes ne essek, eleg sokban jartam mar, most sem otthonrol kommentelek). Mikor ki tudott jutni,ott hagyva a veszelyt. Jo, Dusanbe sem new York (finoman szolva), de alapvetoen nincs igazan gond vele, legalabb is Kabulhoz hasonlitva. Az egeszbol valamiert annyira a szenzaciohajhaszat tunik ki, mint anno az irani vagy a del afrikai On the Spot-bol. Tenyleg szukseg van erre? Nem voltak rossz peldak a "tenyfeltarasra" a Frey illetve a Tvrtko fele amokfutasok?
süti beállítások módosítása