Mindenki vigyázban áll! – te is Feri ott a hátsó sorban – ugyanis ma van Orbán napja, a szőlőben már állítják a szobrokat, reméljük jó idő lesz, akkor koszorút kap az Orbán napi szobor, egyébként kövekkel dobálják meg, de előfordul, ahol leköpködik, pálcával verik. A szobor-állításnak, gyalázásnak úgyis nagy keletje van mostanában. Orbán, ha nem tudnák, a szőlőművesek, kádárok és a  – mostantól a focikivetítős – kocsmárosok patrónusa is, illetve a fagyosszentek közé tartozik. Hogy senki ne fagyjon le, újabb nemzeti konzultáció kezdődik a munkahelyteremtésről, az új adókról.

De ma egy másik felejthetetlen nap is van, a Nemzetközi törülköző napja. Ennek leginkább Douglas Adams, illetve örökösei örülhetnek, biztosan több könyve fogy ezen a napon. A nagy ünnep ugyanis a Galaxis útikalauz stopposoknak című regényéhez kötődik: a rajongók törölközővel a nyakukban róják az utcákat, olykor még rendezvényeket is tartanak. Itthon is akadnak követők, például Pécsett, a Minerva Könyvtárban, ahol délután „törülköző-szépségversenyt és -sportgyakorlatokat rendeznek, emellett felolvasásokat tartanak az író műveiből, vogon költészeti versenyre, valamint egy pohár pán-galaktikus gégepukkasztóra is várják az érdeklődőket”. De a napon Németországtól Brazíliáig, Csehországtól Dubai-ig megemlékeznek a 2001 májusában elhunyt szerzőről.

towelday.jpg

Mire is jó egy törülköző Adams szerint? „A lehető leghasznosabb dolog, amit csak magával vihet a csillagközi stoppos. Egyrészt komoly gyakorlati értéke van: beletakarózhatunk, hogy meleghez jussunk, míg átugrándozunk a Jaglan-Béta hideg holdjain; heverhetünk rajta, míg a Santagrinus-V ragyogó, márványhomokos tengerpartjain szívjuk a sűrű tengeri levegőt; felvitorlázhatjuk vele minitutajunkat, míg lefelé sodródunk a lassú, lomha Moth folyón; takarózhatunk vele, miközben Kakrafoon sivatagainak vörös csillagai ragyognak ránk; megnedvesíthetjük és fegyverként használhatjuk kézitusában; fejünkre tekerhetjük, hogy távol tartsuk a mérges gőzöket, vagy hogy elkerüljük a Traal bolygó Mohó Poloskapattintó Fenevadjának pillantását (észvesztően ostoba állat, azt hiszi, ha te nem látod őt, ő sem lát téged – annyi esze van mint egy cipőtalpnak, de nagyon-nagyon mohó); veszély esetén vészjelzéseket adhatunk vele, és természetesen beletörölközhetünk, ha még elég tiszta hozzá. Másrészt, és ez a fontosabb, a törülközőnek roppant pszichológiai jelentősége van.”

Reméljük a mai napon senki nem dobja be azt a bizonyos törülközőt.

Szerző: Mediafika  2012.05.25. 11:00 Szólj hozzá!

Címkék: kommunikáció hír

A bejegyzés trackback címe:

https://mediafika.blog.hu/api/trackback/id/tr144545257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása