karacsony.jpg„Az én javaslatom a következő: az évi közel 70 milliárd forint állami támogatásból működő Médiaszolgáltatás-Támogató és Vagyonkezelő Alap állítsa le a Marslakók című, a köztévében futó szappanoperát. Mint az sorozat producerével, Jáksó Lászlóval készült, majd a letiltás ellenére is a Magyar Narancsban megjelent interjúból kiderült, a sorozat egy epizódja nagyjából bruttó 7,5 millióba kerül, tehát éves szinten közel kétmilliárdot fizetnek az állampolgárok a sorozatért. Ha ehhez még hozzávesszük a sorozat reklámkiadásainak a költségeit, akkor már nagyjából helyben is vagyunk. A Marslakók leállítása aligha okozna fájdalmat a magyaroknak, hiszen a köztévében főműsoridőben futó műsorok közül messze ezt nézik a legkevesebb, kifejezetten lefelé húzva az előtte futó műsorokban megalapozott nézettséget” – írja blogjában (hétfő reggeli posztjában) Karácsony Gergely a Lehet Más a Politika parlamenti frakcióvezető-helyettese. Biztosan belefutott szegény szombaton, a finom pörkölt és egy pohár vörösbor után, kora délután az m2-őn futó Marslakók epizódjainak ismétlés-sorozatába…

Hozzáteszi: „Jáksó László – aki soha nem tagadta, hogy a miniszterelnök főtanácsadójával, Habony Árpáddal való barátsága segítette hozzá az üzlethez – bizonyára nem örülne ennek. De hát istenem, nem tehetünk mindenkinek a kedvére. Ha választani kell a demokrácia és egy alacsony nézettségű szappanopera között, akkor nem lehet kérdés, hogy melyiket válasszuk.”

Mindez egy blogban jelent meg, tehát feltehetőleg nem a párt hivatalos véleménye. Vagy mégis? Véleménye persze lehet egy politikusnak egy tévéműsorról, még inkább jó, ha van, ha az adott műsor közszolgálati médiumban látható. Lehet más a politikai véleménye is, habár az talán a Marslakókban – egyelőre – még nem igen bukkant fel. Mármint a sorozatban. Őrködik a közpénz, adóforintok felett, de meddig lehet ebben elmenni? Kutatni kell egy politikusnak a nézettségi adatokat? Esetleg kritikát is várhatunk majd tőle a Marslakókról? Szívesen várnánk.

Más filmek, sorozatok nézettségi adatai is érdeklik? Vagy most úgyis sokan Marslakóznak? A Tudorok mehet, de a Fanny és Alexander viszont nem érte meg az árát? A Maradj talpon!-t ő is kipróbálná Gundival, de a Gorillák a ködben azért már olyan régi, hogy úgysem nézi meg senki? Vagy csak Havas Henrik mellett ő is szeretne felbukkanni a Marslakókban? Vagy Karácsony Gergely maradjon szépen, szorosan a Marslakók nyomában, és kövesse minden mozzanatát, mozzanatukat? Hiszen azért mégiscsak közpénzből készül ez a remekmű.

Egy másik kérdés: a demokrácia és az alacsony nézettség egyébként miképpen függ össze?

Fotó: lehetmas.hu

Szerző: Mediafika  2012.05.21. 12:58 13 komment

Címkék: sorozat politikus m1 pénz közmédia

A bejegyzés trackback címe:

https://mediafika.blog.hu/api/trackback/id/tr274529432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr Smittpálelnökúr 2012.05.21. 14:13:57

Leírom, hogy megértsd:

MTV - közpénz - mindannyian fizetjük
marslakók - nulla nézettség - pazarlás
pazarlás - 2 milliárd / év - mi fizetjük

gep 2012.05.21. 14:19:11

Mióta az én adómból dobnak ki napi 7,5 milliót egy gagyi sorozatra. Forgassák újra a Tízezer lépést, azt sem nézném ugyan, de valamivel értékesebb lenne.
Ja, hogy azt meg nem egy természetfilmes, dokufilmes fogja újraforgatni, hanem egy jobboldali publicista. Mindegy is...

Gera 2012.05.21. 14:50:59

Az a 70 milliárd kb 60nal több a kelleténél az ilyen baromságok miatt. Ebből a pénzből kb 3x annyi béremelést lehetne adni az eü. alkalmazottaknak, mint amit most kapnak.

asimlis 2012.05.21. 14:54:19

Az LMP el van tévedve: beleszólni egy közmédium műsortstruktúrájába durva beavatkozás, elvégre azt a műsort megrendelték és a készítők - ahogyan ezt le is nyilatkozták - "a legjobb tudásuk szerint leszállították. Nem, nem. A műsor megrendelőit, az MTVA inkompetens vezetői bagázsát kell kirúgni és olyanokat a helyükbe ültetni, akik értenek a szakmájukhoz. Aztán ők majd eldöntik, hogy megszüntetik-e a Marslakókat vagy feljavítják.

Terézágyú 2012.05.21. 14:57:29

szóval ez az autmagda részeg volt...

VME 2012.05.21. 15:13:31

Nem értem a cikkíró kritikáját. Természetes, hogy a parlamenti képviselők felszólalnak a közpénzek nyilvánvaló kidobása ellen.

Persze, ha úgy gondolod, hogy a Marslakók megéri a rá költött pénzt, akkor jogos a kritika. Csak hát ezt elég kevesen gondolják így.

A probléma inkább az, hogy ez a fajta megnyilatkozás ritkaságnak számít. Sokkal több energiát kéne fektetni abba, hogy pontosan kövessük a közpénzek útját.

Nem nagy átlánosságokról kéne szólnia a politikai vitáknak, hanem ilyen konkrétumokról.

NWolf 2012.05.21. 15:15:16

Ha már így megkérdezte a blogíró, 70 milliárdot adni ilyen gagyi műsorokra közpénzből, miközben vidéken ennek töredékét kitevő elvonások miatt szűnnek meg a múzeumok, könyvtárak, válnak működésképtelenné színházak, szerintem ezt egy politikus igenis szóvá teheti.

Dr.Zomboss 2012.05.21. 15:17:50

@asimlis: Te vagy eltévedve, meg a posztoló. Közpénzről van szó ugyanis.

Mrs.Columbo 2012.05.21. 15:30:03

Bár csak a Barátok közt és a másik, ami TV2-n megy de soha nem jut eszembe a címe ellen is lennének felszólalások és megmozdulások!
Ugyan nem közpénzből mennek, de mindkettő ugyanolyan ratyi f.s. Az első epizód felét láttam a Marslakókból és színvonalban semmiben nem múlta alul a Barátok köztöt.
Gondolom annak ellenére, hogy milliók csüngnek napi szinten ezeken a szemeteken, ha a kertévés sorozatok is az adófizetők pénzéből mennének, lenne itt nagy hőbörgés! Azért titokban mindenki ugyanúgy nézné őket.

Amúgy nem akarom védeni ezeket a sz.rokat, de ha közvélemény kutatás lenne, hogy a 70milliárd Ft-ot a Barátok közt új epizódjaira költsék-e vagy könyvtárakra és múzeumokra, van egy tippem, hogy mit jelölnének be többen - persze csak ha névtelen és titkos a felmérés...

partot mos 2012.05.21. 15:36:07

A poszt (karacsonygergely.blog.hu/2012/05/21/marslakok_vagy_demokracia) arról szól, hogy a pártok támogatásának megvonása helyett inkább a marslakók támogatását kéne megvonni. Így márt érted, hogy függ össze a demokrácia és egy szar tv-sorozat?

Stabilo 2012.05.21. 15:48:13

@partot mos: ja, ja, a Marslakók támogatásánál már csak a pártok támogatása lehet nagyobb baromság...
még a végén azt is megélem, hogy a marha nagy demokráciában választhatok a kettő közül, hogy mire költik az adóforintjaimat...
nem lehetne, hogy egyikre sem???

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.05.21. 16:01:40

@Stabilo: A pártok finanszírozása más tészta, mert ha a különféle gazdasági szereplők fizetik a pártok működését, az ő ízlésük szerint készül majd a munka törvénykönyve, a természetvédelmi törvények és a pályázatok kiírása is. Vagy már most sincs ez másként?

A Marslakócskáktól viszont meg kell válnunk, ahogyan a focistadiontól is, Orbánnak már van annyi pénze, ha szereti a focit, dobja össze a keretet a Kósával.

salytóskifli 2012.05.28. 15:37:54

Tévedésben van a blogíró és jó néhány kommentelő. Karácsony cikkében nem a Marslakók a lényeg. Arra akart rámutatni, hogy mennyire álságos az, hogy takarékosság címén a pártok pár milliárdos finanszírozását vetették fel, miközben egy ilyen gagyi sorozatra simán kidobnak még többet is.

@Stabilo: Mivelhogy a parlamenti demokrácia alapjai a pártok, a követelésed meglehetősen demagóg. Nem véletlen, hogy egész Nyugat-Európában, Svájc kivételével, mindenhol állami pénzből finanszírozzák a pártokat. Nagyságrenddel olcsóbb, mintha oligarchák pénzéből kellene megélniük.
süti beállítások módosítása