Maximális respect Enyedi Ildikónak, a filmjeiért. Azonban a napokban közölt állásfoglalását nem teljes egészében értjük (De miért csak most jelent ez meg? Miért nem korábban?). Levetíti – vasárnap már le is ment… – Az én XX. századom című alkotását a Duna, ez feltételezhetően mindenkinek jó, a rendezőnek is. Levele szerint ezzel nem lenne baj, de ahhoz már nem járul hozzá, hogy filmkockáit a film, és az MMA által összeállított 53 legjobb magyar film válogatást népszerűsítő promójában felhasználják.

szazadom.jpg

„Nagyon örülnék, ha az én első filmem is ott szerepelhetne a nagy klasszikusok között. Ennek egyetlen akadálya, hogy a reklámspot a MMA nevű szervezet égisze alatt készül.

Mint konzervatív ember, mélységesen elítélem, hogy bárki, bármilyen ad hoc szerveződés gyengítse a Magyar Tudományos Akadémia (és annak művészeti tagozatának) erejét, hatáskörét, legitimitását. Amit Széchenyi István létrehozott, azt kötelességünk ápolni, tovább építeni és a kor követelményeihez igazítani, nem pedig lerombolni, kikerülni, elszigetelni. Ezért lehetetlen, hogy hozzájáruljak a filmem bármely részletének felhasználásához.

Az sem világos számomra, hogyan tarthat igény az MMA, mely e művek elkészítéséhez semmilyen módon nem járult hozzá, ilyenfajta válogatás elkészítésére (a Duna TV-n futó filmsorozatra is gondolok itt). Nem helyes ilyen módon, esetleg már véleményt mondani képtelen alkotók munkáinak felhasználásával megpróbálni legitimálni egy szervezetet.

Üdvözlettel és sajnálattal

Enyedi Ildikó”

Aki egyszer is tévé elé ült az elmúlt tíz évben, az valószínűleg tapasztalta, hogy a különböző műsoroknak, így a filmeknek is, mielőtt az adásba kerülne, ezerszer leadják az előzetesét, pormóját, trailerét. Szoktak igen, készülni összeállítások is, játékfilmeket összegyűjtő összeállítások, tematikusak, Valentin-napiak, akármilyenek. És akkor abban, igen, felhasználják a különböző filmek jeleneteit, egyes képkockáit. Profi szinten nyomják ezt a kereskedelmi tévék.

De most Enyedi Ildikónak nem tetszik, hogy elismert filmjének néhány képkockáját egy ilyen promóban felhasználják. De az igen, hogy filmjét e MMA-féle válogatásban bemutassa a Duna televízió?

Egyébként itt mintha két dolog összefolyna. Az MMA körüli kultúrháború és egy film, egy válogatás – amiben egyébként tényleg jó filmek sorakoznak – nyomatása. Vagy nincs itt némi kavarodás?

Szerző: Mediafika  2013.02.08. 11:30 1 komment · 1 trackback

Címkék: politika film kommunikáció tévé duna

A bejegyzés trackback címe:

https://mediafika.blog.hu/api/trackback/id/tr265069275

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.02.08. 13:39:05

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alfőmérnök 2013.02.08. 22:19:24

De, van.
Nem kell komolyan venni, hiszti.
süti beállítások módosítása