Csúcs, mélypont, drog, siker és csillogás, box, mozi, por, pankráció, kísértés, ördög, szex. Mickey Rourke ma hatvanéves.

rourke_informatorok.jpg

A négy évvel ezelőtti kicsit durva, de őszinte, fasza kis színészi alakításokkal teli A pankrátor című film talán kicsit Rourke-ról is szólt, ahogyan a tíz évvel ezelőtti brutál, tragikomikus helyzetekkel teli, ütős A por is. A szélsőségek, a kábítószer – legyen az alkohol, drog vagy valamilyen doppingszer – szinte végig jelen voltak valamilyen formában a karrierjében, magánéletében egyaránt.

1952-ben született New York államban, majd családjával Miamiba költöztek, brutál környéken nőtt fel, úgyhogy kipróbált néhány küzdősportot. Később bokszoló lett, tizenkét évesen nyerte első meccsét. A hatvanas évek közepétől folyamatosan táncolt a ringben, többször agyrázkódást szenvedett. Első filmszerepét Steven Spielberg 1941 című filmjében kapta, és habár sok jelenete nem volt A test melegében. A nyolcvanas években feltűnt a később kultikussá vált Az étkezdében, Coppola Rablóhalában. Az alvilág pápája ugyan nem hozott hatalmas kasszasikert, de a kritikusok dicsérték. Ez az évtized még olyan nagyszerű filmeket hozott Rourke-nek, mint a 9 és ½ hét (sokan irigyelték érte), A sárkány éve vagy éppen Az angyalszív. A kilencvenes években még egyszer nekifutott a bokszolói karrierjének, de a mozihoz sem lett hűtlen. Feltehetően a mai napig bánja, hogy nem vállalta el a végül Bruce Willis által megformált karaktert a Ponyvaregényben, de azért akadtak még lehetőségei. A 2005-ös Sin City újra a hollywoodi elit körökbe repítette, majd A pankrátor sikere óta nem nagyon hagyják békén a producerek, rendezők. Több forgatókönyvet (A hallgatag bunyós, Fuss tovább, Wells!, Önpusztítók) is írt korábban.

Persze nem maradhatott ki A feláldozhatókból, októberben mutatják be Amerikában A futár című mozit (DVD-n már több helyütt kijött), amiben Jeffrey Dean Morgan és Til Schweiger oldalán megy a hajsza. A Fekete Novemberben pedig újra Kim Basingerrel játszik Rourke. Azért olyan ebben nem lesz.

Kedvenc Mickey Rourke film? Szavazni a Facebook oldalunkon lehet! Ja, és ha tetszett a cikk, tessék lájkolni a Facebook oldalunkat!

Szerző: Mediafika  2012.09.16. 14:00 Szólj hozzá!

Címkék: film színész hír

A bejegyzés trackback címe:

https://mediafika.blog.hu/api/trackback/id/tr514780326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása