„Sose gondoltam, hogy jóképű lennék. Szörnyen vonzó, de nem jóképű” – mondotta egyszer Liam Neeson szerényen, aki ma ünnepli hatvanadik születésnapját. Mielőtt színpadra lépett volna az 1952-es születésű Neeson bokszolt – el is tört az orra –, de kamionsofőrként is szerzett tapasztalatokat. Észak-Írországban nőtt fel, már gyermekkorában szembesült az erőszakkal, az ellentétekkel, amely valószínűleg kitartóvá tette. Tanárnak készült, majd a hetvenes évek közepén csatlakozott egy belfasti színházhoz, pár év múlva már a dublini Abbey Színház társulatának lett tagja. Itt szúrta ki John Booman, aki Excalibur című filmjében Gawain lovag szerepét ajánlotta neki.

csatahajo.JPG

"Mi az hogy a legénység semmivel nem készült a hatvanadik születésnapomra?"

A nyolcvanas években mellékszereplőként feltűnt A misszióban, majd Cher mellett A gyanúsított, Diane Keaton oldalán a Két szülő köztben játszott. A kilencvenes évektől már érkeztek a főszerepek (Darkman, Nagyember), miközben a Broadway-n is rendszeresen fellépett. Egyik darabjában figyelt fel rá Steven Spielberg – úgy tűnik, van egy-két dologhoz érzéke –, és rá osztotta a Schindler listájának címszerepét, amely Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-jelölést jelentett. Miranda Richardsont, későbbi feleségét is a Broadway-n ismerte meg, játszottak is együtt színpadon, a filmvásznon kéz a kézben a Nell, a remetelányban tűntek fel közösen. Amikor 2009-ben Richardson egy síbaleset következtében elhunyt, Neeson, talán érthető módon, elég nehezen tudta feldolgozni elvesztését.

A Schindler listája után Neeson elsősorban drámai szerepeket kapott, az ír szabadságharcos Michael Collinsért kiérdemelte a Velencei Filmfesztivál ítészeinek elismerését. Repertoárjába néhány vígjáték is bekerült – habár az Igazából szerelemben a gyermekét egyedül nevelő apa szerepében is ott ült az arcán a rá jellemző melankólia –, majd az ellentmondásos szexterapeuta (Kinsey – Mindenki másképp csinálja) szerepében állt helyt. 2008-ban az Elrabolva című filmben pedig azt is megmutatta, hogy akcióhősként is lehet rá számítani, két év múlva már a Szupercsapat tagja lett. Az Ismeretlen férfi után az idén már megjárta a Fehér poklot, Csatahajóra szállt, jutott neki A titánok haragjából is, hamarosan pedig A sötét lovagban látható a hazai mozikban. Neeson sokféle leg-listán (legszebb, legtehetségesebb) kapott előkelő helyezést, hogy ezeket mennyire veszi komolyan, rejtély fedi. Illetve nem jóképű, csupán szörnyen vonzó.

Fotó: UIP-Duna

Szerző: Mediafika  2012.06.07. 11:30 Szólj hozzá!

Címkék: film mozi színész

A bejegyzés trackback címe:

https://mediafika.blog.hu/api/trackback/id/tr244571174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása