Az utóbbi években egyre több dokumentumfilm látható az HBO-n, és nem csak nagyobb visszhangot kiváltó külföldi alkotások. Mások ezek a filmek, mint az úgymond megszokottak, illetve a belénk égett, égetett sablon hegyek: unalmas, de szomorú, szívbemarkoló, de nagyon lassú, igénytelen technikájú, low-no budget művek. A mozicsatornán tehát pár éve valami elindult, ráadásul egyre több magyar film is helyet kap, több dokumetumfilmjük a Magyar Filmszemlén is szerepelt, illetve díjakat is nyertek.

A legújabb a Fehér kard, amely csütörtökön este látható. Németh Vilmosnál tizenhat éves korában diagnosztizálták a retinitis pigmentosa nevű, eleinte farkasvakságot, később teljes vakságot okozó örökletes betegséget. Tizenkilenc évesen a látása után az édesanyját is elveszítette.

feherkard.jpg

Egyszer megtámadták az utcán, de gyerekkori karate-tanulmányainak köszönhetően sikerült elhárítania a támadást. Elhatározta, megtanulja megvédeni magát: aikidózni kezdett, Verebics Antal tanítványa lett, 2005-ben pedig fekete övet szerzett. Ő lett a világ első és egyetlen fekete öves, vak aikido-mestere.

A Vilmost ért támadás nem egyedi, a megközelítőleg 1.700 tagot tömörítő Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesületénél például havonta mintegy három-négy utcai rablótámadást jelentenek be. Vilmos elhatározta: segít látássérült társainak, hogy mások is meg tudják védeni magukat. Kifejlesztettek egy könnyen elsajátítható önvédelmi módszert kifejezetten vakok számára, ami a keresztségben a fehér kard nevet kapta.

Nemcsak az utcán, illetve a páston küzd. Németh sikerrel vette fel a harcot egy szupermarket-hálózattal, ahová nem akarták beengedni vakvezető kutyájával.

A dokumentumfilmet Tóth Péter Pál rendezte, aki egy újságcikkben olvasott először Németh Vilmosról. Az alkotók közel egy éven át követték a vak aikido mester életét.

Fotó: HBO

Szerző: Mediafika  2012.05.30. 19:00 Szólj hozzá!

Címkék: hbo doku

A bejegyzés trackback címe:

https://mediafika.blog.hu/api/trackback/id/tr654554975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása