A Látható láthatatlan? Mikroszkóp vizespoharakból? Mi a csavart labda titka? Mi a görcs az a Fénykonzerv? Heki, a rezonancia-kuka? Mi köze a ruhacsipesznek és űrrakétához? Kiderült ez már pár évvel ezelőtt Öveges professzor úr több generáción átívelő előadásaiból. Egy bohókás, kissé őrültnek tűnő, de kedves arc, aki jóval megelőzte a Vissza a jövőbe dokiját. Most újratöltve.

oveges.jpg„Én valóban a megszállottja vagyok annak, hogy másoknak örömöt okozzak, igen, szellemi örömöt. Én a meglátás, a tudásgyarapítás örömét és boldogságát akarom egyszerű kísérleteimmel mindenkinek megszerezni” – vallotta Öveges József professzor úr. Piarista tanárként kezdte, majd több iskolában tanított Szegeden, Vácott, Tatán, majd a fővárosban is. Népszerű tudományos könyve és persze televíziós kísérleteinek köszönhetően lett. Szemléletesen, érthetően, közben humorosan magyarázta el kicsiknek és nagyoknak a fizika sokaknak érthetetlennek tűnő jelenségeit. Egyik könyvében írta: „Munkám legnagyobb jutalma az lesz, ha a kisdiák néhányszor felkiált tanulás közben: Még annál is sokkal szebb a fizika, mint gondoltam! Ez volt a célom.” 1948-ban Kossuth-díjat kapott, az Élet és Tudomány című hetilap szerkesztő bizottsági tagja volt. Az MTV-ben a 100 kérdés című, 1958-ban induló magazin főszerkesztője lett, a Legkedvesebb kísérleteim 1968-ban indult, a Magyar Rádióban több mint kétszáz előadást tartott. 1979 szeptemberében, 33 évvel ezelőtt hunyt el.

Övegess 33 címmel szombaton az m2-őn indul emlékét idéző műsor, halálának 33. évfordulójából olyan fiatalok mutatnak be kísérleteket, akik már valamennyien bizonyították rátermettségüket tudományos területen, több elismerést és innovációs díjat nyerve újításaikkal. Az első részből megtudhatjuk, hogyan vonjunk ki DNS-t kiviből a konyhában? Kiviket beszerezni!

A későbbiekben még azt is megtudhatjuk, hogy miképpen lehet készíteni házilag elektroszkópot befőttes üvegből és fóliából, hogyan árnyékolható le egyszerűen a mobiltelefon, illetve hogy buborékokkal bizony, még pingpongozni is lehet. Mi történik, ha beteszünk a mikróba egy CD-t, illetve égett sajtból hogy mérhető meg a fénysebesség.

Szerző: Mediafika  2012.05.24. 12:00 Szólj hozzá!

Címkék: m2 tudás közmédia

A bejegyzés trackback címe:

https://mediafika.blog.hu/api/trackback/id/tr804543273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása