Szeressük Pálfi Gyurit, néha kicsit undorodunk jeleneteitől, és elborzaszt néhány epizódja, máskor mosolyra derít, csuklunk vele, egyéb helyütt elkedvtelenít a kissé erőltetett párkapcsolati problémáival.

A Final Cut is fasza ötlet, tényleg, a történetetét már sokan leírták - 450 filmrészlet egy kerek sztorivá gyúrva, no persze, hogy a fő vezérvonal a férfi és nő. Mindezeddig ok, legyen, azért lássuk be, kemény, idegőrlő meló a nap 20 órájában a monitort bámulni és nyomogatni az egeret. De tényleg. 

A baj csupán az, hogy nyilvános, fizetős helyeken nem vetíthetik, így moziforgalmazásba nem kerülhet szerzői jogi okok miatt, mert arra azért nem volt se keret, se idő, pláne nem akarat, hogy ez ne legyen akadálya a film forgalmazásának.

Amint az MTI-nek Pálfi György pár hete mondta: A jogdíjakra vonatkozó kérdésre a rendező úgy vélekedett, 450 filmet majdnem lehetetlen ilyen szempontból megvizsgálni. ˝Nemcsak anyagi vonzata miatt, hanem mert több száz stúdióval, rendezővel és rengeteg színésszel kellene megegyezni. Kétségtelenül jogfeszítő ez a vállalkozás, de a film nem rosszindulatú, sőt, a mozi elmúlt csaknem 120 évének dicsőségét hirdeti. Megpróbáltam nyersanyagként tekinteni a filmekre és egy kísérletet megvalósítani. Megkérdeztünk azért jogászokat is, és többen azt mondták, ez a fajta felhasználás beleférhet az idézés kategóriájába, amit forrásmegjelöléssel lehet csinálni˝ - magyarázta Pálfi György.
Hozzátette: mivel egyelőre nincs jogi megoldás, pénzt sem kérnek a filmért, hiszen azonnal támadhatóvá válnának. Így a Final Cut - Hölgyeim és Uraim forgalmazása sem lesz egyszerű sem moziban, sem a televíziókban.

Csak egy bibi van. Húszmillió forintból készült, részben korábbi fesztiválsikerei alapján kapott még normatív támogatás alapján rá dellát, illetve pályáztak a Nemzeti Kulturális Alapnál is.

Faszom, ha állami pénzből készült (elkészült, nem megállt egy stádiumban, nem elfogyott a forgatás, alkotás közben a pénz, nem a társproducer vett belőle Ferrarit BMW-t), azaz adófizetők pénzéből, akkor mi az, hogy nem kerülhet mozikba? Illetve mi az, hogy állami szerv úgy ad pénz egy mozgóképre, hogy sejti, hogy az sosem kerül majd moziba?

Várjuk a lehetséges válaszokat.

A helyes megfejtők között egy Final Cut - Hölgyeim és uraim hamarosan nem megjelenő DVD-t sorsolunk ki.

Szerző: Mediafika  2012.02.15. 13:16 3 komment

Címkék: film pénz pálfi

A bejegyzés trackback címe:

https://mediafika.blog.hu/api/trackback/id/tr174113184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.02.19. 17:39:16

Lehet, hogy rosszul értelmezem, de ez csak azt jelenti, hogy pénzt nem lehet keresni vele, tehát fizetős vetítés nem lehet belőle.

Közszolgálati tévé?

Ingyenes letöltési lehetőség/streaming?

Mediafika 2012.02.22. 13:15:42

Valszeg a tévében való sugárzást is jogi problémák akadályozhatják meg.
De zártkörű vetítéseket, ingyeneseket lehet tartani. Például ilyet, origós filmklubosat (www.origo.hu/filmklub/blog/hir/20120221-nezd-meg-palfi-gyorgy-final-cut-holgyeim-es-uraim-cimu-3.html)
De így is fura, hogy közpénzből készült mozit "nem lehet" forgalmazni.

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2012.05.05. 19:38:18

teljesen egyet értek a posztolóval. szerintem is botrány, hogy egy ilyen (relatíve) drága cuccot csak úgy elzárnak a nagyközönség elől, és haveroknak, privibe levetítjük. kíváncsi vagyok a cuccra, pláne, hogy az én pénzemből is készült...
süti beállítások módosítása