Jancsó Miklós 1970-ben kezdte forgatni az Égi bárány című filmjét, a Balaton-felvidéken. Az allegorikus történet Tanácsköztársaság bukásának napjaiban játszódik. „A vörösök és fehérek harcában az éppen felülkerekedő hatalom kegyetlenül leszámol a másikkal. A vörösök az erősen vallásos falusiaktól tartva szabadon engedik a fanatikus, epilepsziás Vargha pátert (Madaras József). A vérszomjas pap a Bibliát citálva szervez megtorló különítményt. A mészárlás liturgiája mind kegyetlenebbé, mind tobzódóbbá válik, amikor a megszilárduló fehér hatalom számára immár feleslegessé vált pátert is meggyilkolják. A Vitézkötéses (Kozák András) és a Hegedűs (Daniel Olbrychski) elindulnak, hogy másutt is folytassák a rendcsinálást.”

jancso_egibarany.jpg

A plakát megvásárolható: 20.000 Ft.

A terveket, a forgatókönyvet, a forgatást igencsak megváltoztatta a lengyel színész, Daniel Olbrychski érkezése. „Egyszerűen annyi történt, hogy az Égi báránynak több mint a felét leforgattuk már, amikor váratlanul megérkezett Daniel Olbrychski Balatonfüredre. Ha az embernek rendelkezésére áll egy ilyen rendkívüli adottságú, kiváló színész, annak valami különleges szerepet kell biztosítani” – nyilatkozta Jancsó Miklós. Így a színész kapott egy második főszerepet. Ő lett a Hegedűs.

A film nagy, és hosszas vitát gerjesztett, és mint a 303 magyar film szerzője írja: „a mű nagy hatással volt a magyar filmtörténet fejlődésére: a szakma tán most először kényszerült arra, hogy lehasadva a konkrét tárgyi-történelmi megfeleltetésekkel operáló ideológiai elemzésről, egy film mélységeivel, esztétikai sokrétűségével, filmnyelvi sajátosságaival foglalkozzon.”

A film plakátját Vajda Lajos (1922-2008) tervezte, a Magyar Hirdetőnek, az Offset Nyomda 2500 példányban nyomta ki. A fekete-fehér plakáton a pap látható, kezét éppen talán áldásra emelve, felette felhős ég. 

Szerző: Mediafika  2014.02.25. 22:30 Szólj hozzá!

Címkék: film mozi plakát jancsó

A bejegyzés trackback címe:

https://mediafika.blog.hu/api/trackback/id/tr265833040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása