A Novaja Gazeta moszkvai riporterét hat évvel ezelőtt, 2006. október elején gyilkolták meg. Anna Politkovszakaja az észak-kaukázusi nemzeti mozgalmak történetét követte nyomon, és folyamatosan tudósított a csecsen függetlenségi háborúk eseményeiről. 1999 júliusa óta minden hónapban tíz napot töltött a háborús helyszíneken és egyre jobban meggyőződésévé vált, hogy amit az oroszok a csecsenek ellen elkövetnek, az népirtás.

Eric Bergkraut Levél Annának – Anna Politkovszkaja újságírónő halála  című, nemzetközi koprodukcióban készült dokumentumfilm (ma este a Dunán, 21.30) annak járt utána, hogy kinek vagy kiknek lehetett érdeke újságírónő halála.

A lap munkatársait egyébként azóta is érték fenyegetések. Mint arról az MTI június közepén beszámolt, a Moszkvai Újságíró Szövetség azt kérte az orosz főügyésztől, hogy vizsgálja ki, veszélyben van-e a Novaja Gazeta főszerkesztő-helyettesének és munkatársainak az élete. Az újságírók érdekvédelmi szervezete azért aggódott nyár elején, mert Szergej Szokolov főszerkesztő-helyettest egy cikk miatt állítólag halálosan megfenyegette Alekszandr Basztirkin, a Szövetségi Nyomozó Bizottság vezetője. Egy erdőben.

Az Index pár napja írta, „az újságírónőt a kétezres években az orosz kormányerők rövid ideig fogva tartották Csecsenföldön, később saját elmondása szerint megpróbálták megmérgezni. Végül 2006 októberében holtan találták panelházának liftjében. A gyilkosság vizsgálata során több embert őrizetbe vettek, de a felbujtókat nem sikerült megtalálni. Sokan valószínűsítik, hogy a gyilkosságban az orosz titkosszolgálat keze is benne van. Tavaly szeptemberben egy volt rendőrezredest gyanúsítottak meg Politkovszkaja meggyilkolásával.”

Szerző: Mediafika  2012.10.01. 16:25 Szólj hozzá!

Címkék: politika újságíró doksi

A bejegyzés trackback címe:

https://mediafika.blog.hu/api/trackback/id/tr134813777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása