Írtak róla a médiában, köztük nagyszerű blogok is, és lám, megszületett az aláírás. És így még működhet egy darabig a Kino. Egy darabig. Ugyanis gyorssegély van, de egyéb pályázati lehetőség nem igen. A kinósok L. Simon Lászlóban, illetve korábbi ígéretében bíznak.

kinoterem.jpg

Újra megtelhet. Egy ideig.

A Kino közleménye:

„Tegnap járt le annak a nyolcnapos fizetési felszólításnak a határideje, ami a Kino mozi bezárását helyezte kilátásba a felhalmozódott bérleti-díj tartozások miatt. A helyzetet az oldotta fel, hogy csütörtökön (vagyis a nyolcadik napon) délután aláírásra került a Magyar Nemzeti Filmalap támogatási szerződése a mozi márciusban beadott „gyorssegély” pályázatára vonatkozóan, amelynek köszönhetően a jövő hét elején a tartozás kiegyenlíthető lesz.

A Kino mozi tehát egyelőre tovább üzemelhet, de továbbra is elvárja a rendszeres fizetést az ingatlan tulajdonosa, a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő Budapest Film Zrt. Ehhez feltétlenül szükséges lenne, hogy a mozi valamilyen forrásból rendszeresen kapjon – rezsire és bérekre is fordítható – működési támogatást. Ez korábban is járt, de 2010-2011 között minden ilyen támogatás elapadt, csak a Filmalap gyorssegélye került kiírásra. Az artmozik Európában mindenhol állami támogatásban részesülnek, hiszen saját bevételeik sehol sem elegendőek a fenntartási költségekre. A tavaly decemberben módosított hazai filmtörvény az illetékes minisztériumot (EMMI) jelölte ki az artmozik támogatási rendszerét kidolgozó rendelet megalkotására, de ezzel kapcsolatban a mai napig nincs fejlemény. A Kino vezetői sajátjuk mellett a többi mozi közönségére is gondolva azt remélik, hogy L. Simon László kulturális államtitkár korábbi ígéretének megfelelően erre hamarosan sor kerül, így a kultúrarajongóknak nem kellene lemondaniuk az artmozik nyújtotta film- és programkínálatról sem Budapesten, sem a vidéki városokban.”

Válság van, meg minden, tudjuk, de azért néhány art mozira azért csak szükség lenne. Cirkusz és kenyér azért csak kell az embereknek. Meg egy kis kultúra. Olykor azért az is sok mindenben segíthet.

Szerző: Mediafika  2012.06.30. 16:30 13 komment

Címkék: mozi hír pénz

A bejegyzés trackback címe:

https://mediafika.blog.hu/api/trackback/id/tr684620681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.06.30. 23:04:52

ó, mi lesz most a művészekkel, jaj

Bélabáttya (törölt) 2012.06.30. 23:19:47

@endike: Velük semmi. Pont ugyanúgy csinálgatják majd a kevesek által látható filmjeiket, mint eddig. Azok lesznek bajban, akik mégis megnézték volna...

A bibi nem a művészlelkek ápolgatásával van, hanem az egész támogatósdi logikájával, de ezt majd elmeséli neked más.

rasszistafasiszta 2012.07.01. 00:10:18

Ó, jaj, most mi lesz így, hogy nincsen pályázat, csak segílyke? Gyere vissza, János bácsi! Több pénzt az értelmiségnek, több pénzt az embereknek! Több pályázatot, több segélyt!

Bélabáttya (törölt) 2012.07.01. 01:57:37

@rasszistafasiszta: Hát, elég marha vagy édes fiam, de nem baj, nem kapsz kenyeret.

Ez a segílyke, nem az a segílyke. Ez egy másik, és ezért még dolgoznak is. De mindegy, úgysem érted meg a különbséget.

prometheus_X 2012.07.01. 04:55:53

Be kell zárni a 'csába. Ép ésszel nem fogom fel ezt a szenvedést.

ad 1: Amíg a művészfilm azt jelenti a gyakorlatban, hogy "mozifilm, amely az ország lakosságának 0,1%-át érdekli", addig a művészfilm úri mulatság - akkor legyen a jegy ára is "úri". Fenntartás megoldva. Ha így se: lásd *.

ad 2: Ha a művészfilm (itt a konkrét produktumra értem) nem rétegmozi, eladható az piaci alapon is.

*: A hiba nem a mozikban van és nem a társadalomban. Egész európában és sok más országban is haldoklik a művészfilm "szakma". Ennek oka pedig pofonegyszerű: az a dolog (legyen bármilyen művészeti végtermék) ami az emberek 0,1%-ának képes csak értéket (egyáltalán: bármi közlendőt) átadni, nem művészet, hanem (öncélú) művészkedés, selejt. A művészet ott kezdődik, hogy az adott terménynek van egy relatíve nagy érték- és időtálló közlendője. A közlendő vonatkozásában pedig "az sem baj", ha azt a művészen kívül más is érti - mert attól lesz értéke és időtállósága.

Amikor egy szellemi termék érdektelenségbe fullad, azt röviden úgy hívjuk magyarul: szar - nem pedig úgy, hogy meg nem értett művészet. Utóbbi terminust az utókor alapjoga felcímkézni a korábban "szar"-nak titulált dologra ugyanis.

Tetszenének megreformálni a művészeti oktatási intézményeket! - Nem pedig hagyni, hogy ezek fossák futószalagon a ripacsokat és a sok "meg nem értett" "művészt". Megjegyzendő persze: ez sem fogja megszabadítani a világot az álművészektől, de legalább érzékelhetővé válna a kontraszt. Nem tudom, máshogy hogyan mennek a dolgok, de az itthon művészeti intézmények kontraszelektálnak és uram-bátyám alapon választják be a diákok 95%-át. Akkor meg mit csodálkozunk?

Végszó: zárják be mindet. Nem lesz szegényebb a világ tőle. Amit a mozi nem vállal be, az mehet youtube-ra. Ha ott befut, akkor meg a mozi is be fogja vállalni. Üdv a XXI. században!

Borgnine 2012.07.01. 04:57:22

Rengeteg kis art mozi zárt be az országban szép csendben, olyan helyeken, ahol egyáltalán nincs már mozi, de ha Pesten bajban van egy pár a nem kevésből, az mindjárt hír. Ezen is el lehet gondolkodni.

prometheus_X 2012.07.01. 05:35:30

@Borgnine: A szomszéd tehene is dögöljön meg? Na nem mintha sajnálnám - lásd fentebb - de ebből a hozzászólásból pont ez a mentalitás jön le.

Egyébként pedig: hír az, aminek hírértéke van. Amint látod, itt sem remeg tőle a föld és a kultúráért felelős tótumfaktum se nyújtotta még be a lemondását a helyzet tarthatatlanságára hivatkozva. Mindezek is pontosan azt támasztják alá, amit az előző hozzászólásomban is kifejtettem: szar a művészet! (kultúr berkekben ezt úgy is mondják: válságban van - csak ez megfogalmazás sajnos elfedi a valóságot, vagyis azt, hogy mi a válság oka)

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.07.01. 07:51:58

@prometheus_X: jól leírtad a lényeget

én is csinálok művészfilmeket (animációk), de nem kuncsorgok állami pénzekért

yutubon többen megnézték a filmjeimet mint a magyar művészkék köldöknézős izéit együttvéve

meg lehet nézni a magyar animációs iskolákból kikerülő "izéket", még rosszabb a helyzet mint a "kamerás" filmek esetén...

teljesen egyetértek Andy Vajnának azzal a kijelentésével, miszerint olyan művészfilmeket kell csinálni, amelyek egyben populárisak is. jaaa, hogy ehhez gondolkodni is kéne, ehhez ismerni kéne az embereket? jaaaa hogy sokkal egyszerűbb filmeket csinálni a belterjes szakmabeli haveroknak? jaaa...

Ibby 2012.07.01. 10:32:37

Azért nem ennyire egyszerű a helyzet. A "művészfilmek" nem könnyed, nyár esti szórakozást nyújtanak. Társadalmi, egzisztenciális, egyéni problémákat boncolgatnak. Az emberek többsége nem erre vágyik, ha moziba megy, ez érthető, de sokszor esélye sincs egy ilyen filmnek széles közönséghez eljutni, mert nem felel meg a tömeg(szórakoztatás) kívánalmainak. Pedig lehet, hogy még tetszene is. Csak egyszerűbb és valamiért vonzóbb egy multiba beülni. A Kino jellemzően olyan filmeket vetít, amik sokszor még más művészmozikban sem mennek /Oslo, augusztus, A Kilimandzsáró hava, stb.../, remélem, még sokáig.

szmoker (Homo Trollicus) 2012.07.01. 12:56:52

"A kinósok L. Simon Lászlóban, illetve korábbi ígéretében bíznak."

Hö.
Höhö.
Höhöhö.

Elsimon úrelvtárs. Möhöhö.
Bízni kell, bízni. In God we trust, hehe.
süti beállítások módosítása