Milyen is? Minden reggel szépen, csöndben végighallgatja a főszerkesztő, szerkesztő napi igényeit, és amit kér, követel, megteszi. Mindegy neki, hogy ezt Stefka István, Tóth Levente (mb.), Liszkay Gábor, Németh Péter vagy éppen Ómolnár Miklós kéri.

Szépen kussol, aztán odagörnyed a telefon mellé, és ha szívatni kell valakit, felhívja egy-két - politikai - ellenségét (ellenfelét), és nyilvánosság elé tárja vádjait. Vagy szimplán elmegy egy kiállításmegnyitóra, és oldaltól függően elemzi a látottakat. Kivesézi a megnyitóbeszédet. Aztán a cikk végén megemlíti, mintegy emlékeztetésképpen, korábban milyen faszságokat csinált az illető. Vagy éppen milyen maradandót alkotott. Elmegy a filmszemlére - ha éppen van - és rendezőket, alkotókat faggat, hogy: "Ugye, most már milyen jó filmeket csinálni? Ugye, hogy most egy kanyi sincs semmmire? És a filmedben, ugye van jó cigány is, meg rossz magyar? Vagy hogyan is kellene kérdeznem? Fordítva?"

Kell egy sztárhír, de nincs, hát akkor gyárt egyet. Például úgy, hogy egy celeb, színész, előadó korábbi interjúit ollózza össze. Ha egyszer nyilatkozott már a párkapcsolatáról a szépfiú, az a legjobb, hiszen azt hónapokig lehet húzni, csepegtetni az infókat. Vagy egy-egy mondattal "kiegészítve" új jelentéssel felruházni.

boxie.jpgAz ideális újságíró olykor azért ír publicisztikákat, bizonyítva, hogy ő is úgy gondolja, ahogyan a főszerkesztő. Meg lássák ezt a kollégák is. Olykor a folyosón is hangoztatja, milyen nagy ember is ez az Orbán Viktor, mennyire jól átlátja, és mennyire jól helyre tette Barrosót. Vagy éppen mennyire meghunyászkodott. Nyúl Béla. Vagy éppen megjegyzi, milyen helyes is lett ez a Mesterházy, mióta megvált arcszőrzetétől. És Gyurcsány meg mondjon le. De jöhetne már egy új Göncz Árpád.

Az ideális újságíró egy tudat nélküli gépként készít interjúkat. Nem árt, ha hasonlít egy közismert rajzfilmfigurára, és kedvesen noszogatja interjúalanyait. Ha valami sérelem éri, csak törlik a memóriáját, és újra helyreállítják. Alapvető, hogy milyen a dizánja. A fehér szín és a behízelgő szöveg nagyobb bizalmat kelt. 

De még így is olykor belerúghatnak, földhöz csaphatják vagy éppen egy kukában végzi.

Ilyen az ideális újságíró. A Massachusetts Institute of Technology Media Labor kutatói hozták létre - számolt be róla a nol. Egy robot, és Boxie-nak hívják.

Szerző: Mediafika  2012.04.25. 10:28 6 komment

Címkék: média újságíró

A bejegyzés trackback címe:

https://mediafika.blog.hu/api/trackback/id/tr244472186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

debreceni.blog 2012.04.25. 15:39:06

"Nem igazán érdekel, hogy péntek óta én is terroristának számítok a kövéri demokráciában, és azt is sz…m le magasról, hogy Áder lesz az új nemzeti egység, mert attól még élhetnénk akár jobban is."
www.vagy.hu/tartalom/cikk/2147_a_mor_megtette._a_mor_mehet

gabcigirl 2012.04.25. 16:01:59

A kormánynak a háttérben a titokban arab terroristákkal szimpatizáló Jobbikkal kellene inkább foglalkoznia, nem az újságírókat kikiáltania közellenségnek.

Mediafika 2012.04.25. 16:02:25

@debreceni.blog: És ennek mi köze a poszthoz?

attilka87 2012.04.25. 16:46:10

@gabcigirl:
Én újságíró vagyok, te viszont ostoba.

blogol-ó 2012.08.28. 20:48:21

@gabcigirl: A titokban arab tenoristák nagyon vicces :D
Eddig azt hittem, csak ilyen mókás operettnáciktól hallok hasonló színvonalú összeesküvés-elméletet, de már látom, a nácizó troll-lány is ebben utazik, KOMOLY VAGY :D
süti beállítások módosítása