Politikai (dez)orientáció és tévé, ahogyan azt a Századvég Alapítvány látja. Láttatja. Az alapítvány 2012. március 16-26. között készült telefonos felmérés során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg CATI módszerrel.

Csak szemezgettünk. Nyilván részlehajlóan.

A Magyar Televíziót, főleg, ha Obersovszky a műsorvezető, a „vitapartner”, az 50 feletti általános vagy éppen diplomás jobbos jónép lesi, és issza szavait, szürcsöli képeit.

Az RTL-t a szakiskolát végzettek, illetve a Sándor Palota előtt szívesen sátrazó LMP szavazók, a gurcsányista, frakció nélküli DK-hívők, vagy éppen a párt- és politikai értékválasztásukban bizonytalanok.

A TV2-t a max. 8-at végzett kistelepülésen élők, de néha DK-szavazók (habár mintha ilyen nem is lenne, hiszen nem szavazott rájuk a kutya sem, mert akkor mintha még nem lettek volna).

Az ATV-t nyilván a tök függetlenek, a diplomás balosok lesik, ahogyan a Hír Tv-sek se azok a kimondottan választani nem tudók: 50-59 év közötti, szakiskolával vagy szakmunkásképzővel rendelkező, magát jobboldalinak valló, Fidesz-KDNP, Jobbik, egyéb pártra szavazók. Ki gondolta volna?

A Duna Televíziót pedig a 60 év feletti, városi, diplomás, magát jobboldalinak valló, Fidesz-KDNP szavazók, párválasztásukat eltitkolók, az Echo Tévét Széles Gáboron kívül a magát jobboldalinak valló, Fidesz-KDNP vagy Jobbik szavazók, pártválasztásukat eltitkolók. Most már Bencsik sem.

Az elemzésben azért akad néhány fikázó megjegyzés is, hát valami miatt nem a Fidesz kapott az orra alá. Kedvencünk: „Demokratikus Koalíció szimpatizánsai a közéleti-politikai tartalmak fogyasztása szempontjából kissé ellentmondásos közönséget alkotnak. A többi párt szimpatizánsainak elvárásaihoz viszonyítva a DK szavazók igénylik leginkább a tényszerűséget, jóval az átlag alatti mértékben várják el a magyarázó jelleget a műsoroktól, ellenben a politikai véleménnyel való egyezés is számukra a legfontosabb.” Ez alapján kissé frusztráltak, meghasonlottak lehetnek ezek a DK-sok.

És az egyik konklúzió: a választópolgárok a köztévé közéleti tartalmait fogyasztják a leggyakrabban, a legnagyobb közcsatornát tartják a legkiegyensúlyozottabbnak.

Hát így állunk.

Szerző: Mediafika  2012.04.24. 22:06 5 komment

Címkék: média politika tévé közmédia

A bejegyzés trackback címe:

https://mediafika.blog.hu/api/trackback/id/tr234471286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nósumifan 2012.04.25. 03:40:04

Néhány (tíz)milliót ez a fos is megért...

"A kiegyensúlyozottsági rangsorban a Magyar Televízió szerezte meg az első helyet (3,41), a második helyen – kevéssel lemaradva – a másik közszolgálati csatorna, a Duna Televízió
zárt (3,37)."

Ebben minden benne van, ami a hitelességet illeti...

töreki 2012.04.25. 06:38:41

Láttátok a kérdőíveket? Akkor miről hablatyoltok, én amikor a gyúrcsótány hatalomra került munkanélküli voltam és elmentem a sanda iposhoz dolgozni (megjegyzem a mai napig nem fizették ki)és akkor szembesültem a valósággal, hogy teljesen mindegy, hogy mit válaszol a kérdezett akkor is az az eredmény jön amit a cég akar! Akkor is 80 % elutasította agyúrcsótányt mégis kihozták valahogy 60% felettire a szimpátiáját, nem is dolgoztam tovább nekik mert hányni lehet ezektől a közvélemény erőszakoló cégektől!

SemBoga 2012.04.25. 08:01:42

minek erre költeni? tegyék bele az alaptörvénybe, és kész

Uva 2012.04.25. 08:54:08

jó, ilyet én is tudok, fele annyiért be is vállalom mint ők. ja, hogy én nem orbán valagában lakom? szívás...

bruhahahahihihi 2012.04.25. 09:22:29

SZÁZADVÉG évek óta a FIDESZ BANDITÁK PROPAGANDA IRODÁSJA. Ott képzik ki a Fidesz szekerét toló (politoló) kat. Ilyen volt a Girosz Ász is aki parazita módon elkezdte a segget nyalni és lám mire vitte ?...( hatalmas budai villában a Kóka villától 200 méterre építkezet...és abból élét, hoyg " meggyőzött milliárdoskat , hogy fektessen a FIDESZBE és 10x vagy 100 többet kap vissza majd. --eről ír és írt milliókért u.n. TANULMÁNYOKAT".
...s lám Századvéges fő kormány hazudozót csinált belőle...Stumpfból meg ( mint hozzá nem értőként) alkotmánybírót, Kuminból..ügyeletes , " forgó szemű" seggnyalót, egyedül AZURÁK CSABA nem bírta gyomorral és inkább a TV-ben híreket olvas:)))
süti beállítások módosítása