Néha azért érdemes a tévében filmet is nézni. Például ma, kedden Robert Altman M.A.S.H. című moziját a Filmmúzeumon este kilenc órától.

Már közel másfél évtizede Hollywoodban dolgozott Altman, és ugyan készített néhány játékfilmet, televíziós produkciót, nem keltett különösen feltűnést műveivel. A fordulópont 1970-ben érkezett el, amikor is megkapta a M.A.S.H megrendezésének lehetőségét. Ma már minden idők egyik legsikeresebb háborús vígjátékaként emlegetik – Richard Hooker regénye alapján készült –, a mozit öt Oscar-díjra jelölték, és egy arany szobrocskát, a forgatókönyvért el is nyert.

 

Egy mozgó katonai kórházban, a koreai háború idején, a kegyetlenség és az embertelenség árnyékában a mindennapok feszültségét különböző groteszk, humoros módon igyekszenek oldani a katonák.

A főkolompos Donald Sutherland, de segít neki Elliott Gould, Tom Skerritt és Robert Duvall is. Altman nehezen jött ki a gyártó stúdióval, későbbi interjúiban a rendező ezt rendre ki is emelte, és a színészekkel sem volt zökkenőmentes a kapcsolata.

Mindezek ellenére a film az 1970-es Cannes-i Filmfesztiválon Arany Pálmát érdemelt, és klasszikussá vált.

Szerző: Mediafika  2011.09.27. 10:09 Szólj hozzá!

Címkék: film tévé filmmúzeum altman

A bejegyzés trackback címe:

https://mediafika.blog.hu/api/trackback/id/tr743259647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása