vonnegut.jpg„Igazából sohasem akartam mást, csupán megadni az embereknek a nevetés jelentette megkönnyebbülést. A humor gyógyszer lehet, akár az aszpirin.” Az 1922. november 11-én született Vonnegut antropológiát is hallgatott egyetemen, majd megjárta a második világháborút. A világhírt meghozó Az ötös számú vágóhídat Drezda bombázása ihlette, ahol Vonnegut is járt. „Így megy ez.”.Ebből George Roy Hill készített filmet 1972-ben, a mozi Cannes-ban díjat kapott, és Golden Globe-ra is jelölték.

E könyve megjelenése előtt inkább csupán sci-fi íróként tekintettek rá, illetve az 1963-as Macskabölcső az underground körökben már ismerté tette. Elbeszélései jelentek meg lapokban, tanított. Mély szarkazmus jellemzi, ami hatalmas képzelőerővel társult, különleges, mégis valóság ihlette világokat, helyzeteket hozva létre. Több regénye a vásznon is megelevenedett. A moziban látható volt az írása alapján készült a Börleszk, a tévében a Majomház és a Harrison Bergeron, illetve az Éj anyánk, és a valami miatt Arany Medvére jelölt Bajnokok reggelije.

Vonnegut 2007-ben a költészet napján hunyt el, de erről valószínűleg nem tudott. So it goes.

Szerző: Mediafika  2012.11.11. 23:00 Szólj hozzá!

Címkék: film

A bejegyzés trackback címe:

https://mediafika.blog.hu/api/trackback/id/tr984902601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása