„Bekérette a román külügyminisztérium Magyarország bukaresti nagykövetét Németh Zsolt külügyi államtitkárnak az új román kormány kisebbségpolitikáját érintő bírálata és Nyirő József tervezett újratemetése ügyében szerdán – közölte a magyar Külügyminisztérium. Füzes Oszkár misszióvezető távollétében Balázs Ádám ideiglenes ügyvivő tett eleget a kérésnek” – számolt be az Index, illetve az MTI. Román részről kifogásolták Németh Zsoltnak, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkárának az új román kormány kisebbségpolitikáját érintő korábbi kritikáját, továbbá mind tartalmi, mind szervezési szempontból nehezményezték Nyirő József tervezett újratemetését. A magyar kormány az erdélyi író újratemetését kegyeleti és kulturális eseménynek tekinti. Az erdélyi Krónika című napilap a csütörtök megjelenő cikkében azt írja, hogy „a román kormány megakadályozni készül” Nyirő József író május 27-ére tervezett székelyudvarhelyi újratemetését.

uzbence.jpg

Mindeközben, illetve ettől nyilván függetlenül, a Duna Televízió már régen készül az újratemetésre. Május 26-án kezdődik a televízió Nyirő-folyama, a tematikus nap(ok) A székely apostol cím alatt fut. Szombaton leadják a Békéscsabai Jókai Színház előadását, a Jézusfaragó embert, míg vasárnap az újratemetés látható. Szép kis doku-reality lehet belőle, ha a román kormány valóban az esemény megakadályozására készül. Lesz ünnepi stúdióbeszélgetés – már látjuk, ahogyan berontanak a román hordák –, majd megemlékezés Székelyföldről, ahol beszédet mond Szász Jenő és Kövér Majdnemköztársaságielnök László. 

Este Csepreghy Jenő Uz Bence című filmje pereg – Nyirő József könyve alapján készült –, aminek a címszerepét Jávor Pál alakítja.

Szerző: Mediafika  2012.05.17. 10:31 Szólj hozzá!

Címkék: politika tévé duna közmédia

A bejegyzés trackback címe:

https://mediafika.blog.hu/api/trackback/id/tr954521729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása