A Cink hétfőn éjszaka ügyesen halászott, kipecázott egy szaftos, finom e-mailt a nagyszerűnek ígérkező Magyar Krónikáról. Ízesen szét is szedte, megjegyzéseket fűzve hozzá, kissé megfűszerezte, szépen kiporciózta, és lassan adagolta. Nagy gólt rúgott.

cink_magyarkronika.JPG

Mindenki meg is kapta a magáét, ahogyan kell.

Viszont azért felmerül itten egy kérdés: nem volt ez a levéltitok megsértése, a levél engedély nélküli közzététele? Persze kiloszámra jelennek meg cikkek hasonlóképpen: elkapott, véletlenül elküldött, rossz címre küldött e-mailek, üzenetek, kapcsán.

Elvileg egy levél tartalma csak akkor hozható nyilvánosságra, ha még mindig így van, ha a feladó és a címzett is hozzájárul. Jelen esetben a levelet nyilvánosságra hozó Cink feltehetően ráadásul egyik oldalon sem állt. Csak valamiképpen hozzájutott a levélhez.

Szóval jogilag akkor, hogy is van ez? Megírod?

Szerző: Mediafika  2014.01.07. 13:30 2 komment

Címkék: média hír újságíró egykurvanagykérdés

A bejegyzés trackback címe:

https://mediafika.blog.hu/api/trackback/id/tr465743290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vAfotóriporter · http://blog.volgyiattila.hu 2014.01.07. 17:39:01

Amerikában ítélt már meg olyat bíróság, hogy kormány hivatalok által titkosított anyagok közlését is közérdeknek minősítették és felmentették az elkövető lapot ahelyett, hogy hazaárulásért elítélték volna.
Magyar országon egy ilyen ítéletnek jóval kisebb a valószínűsége. Különösen, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a Magyar Krónikáról szóló hírek inkább minősülnek politikai bulvárnak, mint fontos közügynek, amit már azelőtt muszáj volna közölni, hogy megjelenik a standokon.

Mediafika 2014.01.07. 18:19:45

Magyarországon volt már ilyen ítélet? Nem tudom. Azért is vetettem fel a kérdést, mert ennyire - sem - vagyok a jogi ügyekben jártas.
Az viszont biztos, igazad van, hogy ez inkább politikai bulvár, mint értelmes kritika. Mivel a kritika tárgya még meg sem született... Még akkor is, ha a "levél" sok "félreérthető" tartalommal rendelkezett...
süti beállítások módosítása