A selfie kifejezés használata egy kutatás szerint igencsak megnőtt, úgy kb. 17.000 százalékkal. Az Oxford Dictionaries szerkesztői ezért a selfie-t 2013-ban az év szavának választották – írja a BBC.

selfie_space_bbc.jpg

A kifejezés a szótár nyomtatott változatában ugyan még nem szerepel, de az online verzióban helyet kapott: „a photograph that one has taken of oneself, typically with a smartphone or webcam and uploaded to a social media website”. Azaz kb.: önmagunkról, elsősorban okostelefonnal vagy webkamerával készített, valamilyen social media oldalra feltöltött fotó.

Az Oxford Dictionaries szerint a selfie története 2002-ig vezethető vissza, először egy ausztrál online forumon bukkant fel, két év múlva a Flicker-en már hashtagként is megjelent, de igazán népszerű a kifejezés 2012-ben lett, ekkor az Instargamra „selfie” hashtaggel már 23 millió fotó került fel.

A mezei flehasználók mellett persze sztárok, celebek is előszeretettel töltögetnek fel magukról önportrékat, Rihanna, Justin Bieber, Lady Gaga és Madonna is. És olykor persze űrhajósok is.

Fotó: Facebook/BBC

Szerző: Mediafika  2013.11.19. 13:30 Szólj hozzá!

Címkék: média közösségi média

A bejegyzés trackback címe:

https://mediafika.blog.hu/api/trackback/id/tr245643926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása