„Mivel már a fél magyar internetes sajtó ezzel a cikkel foglalkozik, ideje megkérdeznünk, hogy Ti mit gondoltok. Az interjúról, Jáksóról, a Marslakókról és egyáltalán” – írja Facebook oldalán a Magyar Narancs. Hogy mi a fél magyar internetes sajtó melyik felébe tartozunk, nem tudjuk, minden esetre eddig azért nem derült ki, miért is tiltatta le Jáksó az interjút. És az sem, hogy ez nem csupán egy jó-rossz pr-fogás volt-e. Pedig azért közölhetnénk: akár a Narancs és Jáksó szavahihetősége is kockán foroghat. Meg azért csak közpénzből készül a sorozat. Szóval jó lenne tudni az igazságot. Ami odaát van.

Az MTI megszólaltatott néhány emberkét, vajon mikor tiltható le egy interjú. Ebből szemezgettünk.

stop.jpegPolyák Gábor, médiajogász : „Egy interjú visszavonására csak akkor van lehetőség, ha azt a szerkesztőség érdemben megváltoztatta. A Mérték Médiaelemző Műhely vezetője úgy vélte: érdemi változtatás a tartalmi és nem a stilisztikai módosítást jelenti. Kizárja az interjúalanynak ezt a jogát ugyanakkor az, ha a megszólaló közszereplő vagy a nyilatkozat közügyet érint. Polyák Gábor szerint a közölt interjú nem tartalmazott olyan elemet, amely bármilyen módon sérelmes lehetne.”

Mayer Annamária, Médiatanács Médiatudományi Intézet: „A nyilatkozónak közlés előtt – saját kérésére – joga van megtekinteni az interjút, és a nyilatkozatot például vissza is vonhatja, ha azon időközben olyan változtatások történtek, melyek számára sérelmesek lehetnek. Pusztán a szöveg hangvételének, terjedelmének vagy stílusának megváltoztatása nem indokolhatja a tiltást, a riportalany akkor élhet ezzel a lehetőséggel, ha alapvető ténybeli adatok, lényeges információk jelennének meg helytelenül. Ha a nyilatkozó közéleti ügyekben fejti ki véleményét, illetve közszereplőként nyilatkozik valamiről, akkor nem vonhatja vissza a nyilatkozatot."

Barát Tamás, MUOSZ etikai bizottságának elnöke: „A jogszabály előírása értelmében csak bizonyos feltételek mellett lehet visszavonni a nyilatkozatot. A konkrét ügyben csak egy vizsgálat során állapítható meg, hogy ezek a feltételek fennállnak-e. Vizsgálni kell például azt, hogy a riportalany kért-e bármilyen változtatást, és ezt a lap végrehajtotta-e.”

Szikora József, Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének elnöke: „A törvény akkor ad lehetőséget egy interjú közlésének megtiltására, ha az újságíró vagy a szerkesztő azt érdemben megváltoztatta és ez sérelmes a nyilatkozó számára.”

Szóvak vannak okok, jogok, mindenek. Még inkább kötelezettségek. De a miértekre továbbra sem kaptunk választ. Illetve A miértre.

Szerző: Mediafika  2012.04.28. 07:48 Szólj hozzá!

Címkék: média celeb pénz újságíró közmédia

A bejegyzés trackback címe:

https://mediafika.blog.hu/api/trackback/id/tr674477515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása